10 étel, amiben több a C-vitamin mint, a narancsban

2018.09.07.

10 étel, amiben több a C-vitamin mint, a narancsban

A C-vitamin (aszkorbinsav) sokrétű védőszerepet tölt be az emberi szervezetben. Táplálékkal juttatjuk a szervezetünkbe, ugyanis testünk nem képes saját maga előállítani. A C- vitaminvédelmi szerepét elsősorban antioxidánsként tölti be, vagyis képes késleltetni a szervezetben zajló sejtszintű oxidációs folyamatokat. A hűvösebb idő beálltával fokozottan szüksége lehet rá a szervezetnek. A következőkben mutatunk pár ételt, mellyel jelentősebb mennyiségű C-vitamint tudsz magadhoz venni.

1. Kaliforniai paprika

A kaliforniai pritamin paprika C-vitaminban rendkívül gazdag. Egy darabban akár 95 mg C-vitamin is lehet. Emellett, gazdag A-vitaminban is, ami óvja a szem egészségét.

2. Papaya

A dinnyefélék családjába tartozó papayában 88 mg C-vitamin van. Gazdag rostokban és A-vitaminban. Kutatások azt is kimutatták, hogy erősíti a csontokat és jobb általános közérzetet biztosít.

3. Guava

Ha egy kis különlegességre vágysz, próbáld ki a guavát. Egy csészényi a gyümölcséből, 377 mg C-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség több mint négyszerese. Nem biztos, hogy a sarki zöldségesnél megtaláljuk, de érdemes időnként fogyasztani egyet-egyet.

4. Brokkoli

Nem mindenki kedvence, ez igaz, de kiváló vitaminforrás. Egy nagyobb fej több mint 100 mg C-vitamint is tartalmazhat.

5. Eper

Az egyik legjobb C-vitamin forrás és az egyik legjobb gyulladáscsökkentő. Rengeteg folsav van benne, gazdag antociánokban amely vérnyomáscsökkentő hatással bír. Egy csésze szeletelt szamócával 98 mg C-vitamint viszünk be szervezetünkbe.

6. Kelbimbó

Közel 100 mg C-vitamint tartalmaz egy csészényi kelbimbó. Érdemes a téli étrendünkbe ezt a zöldséget is beilleszteni.

7. Chili paprika

A chilinek rendkívül sok egészségügyi előnye van. Ha egy fél chili paprikát feldarabolunk, akkor 107,8 mg C-vitamint kapunk.

8. Karfiol

Nagy szerepe van az egészséges táplálkozásban. Egy bögrényi szeletelt karfiol 54 mg C-vitamint tartalmaz. Főzés helyett érdemes párolva fogyasztani, akárcsak a brokkolit.

9. Ananász

Az ananász C-vitamin-tartalmának köszönhetően pozitívan hat az immunrendszerre, javítja az általános közérzetet.

10. Mustárspenót

A nyers, apróra vágott mustárspenót 195 mg C-vitamint tartalmaz. Közeli rokona a káposztának és a brokkolinak.