7 tipp, ami segít a reflux tüneteinek csökkentésében

7 tipp, ami segít a reflux tüneteinek csökkentésében

Diéta és táplálkozás

Refluxbetegségről akkor beszélünk, amikor a gyomorsav visszakerül a nyelőcsőbe. Gyakori problémaként jelentkezik a reflux következtében kialakuló gyomorégés is. Ennek oka, hogy a nyelőcső alsó záróizma nagyon gyenge vagy valamilyen okból kifolyólag sérült. A gyomorba kerülő ételek emésztése miatt a gyomor, gyomorsavat termel. 

Ételek amelyek csökkenthetik a reflux okozta kellemetlenséget

A nyelőcsőben jelentkező irritációt és fájdalmat, az étkezéseket követően a gyomorban termelődő nagy mennyiségű gyomorsav okozza.A megfelelő étel fogyasztása kulcs a reflux ellenőrzéséhez, a tünetek csökkentéséhez.

Túl sok gyomorsav esetén érdemes a következő ételeket beépíteni egy speciális diétába, annak érdekében, hogy a reflux kellemetlen tünetei karbantarthatók legyenek. 

1. Zöldségek

A zöldségek természetüknél fogva alacsony a zsír és cukortartalmuk, ezáltal segítik, hogy a gyomor ne termeljen túl sok savat. Fogyasztásra javasolt zöldségek a zöldbab, brokkoli, spárga, karfiol, leveles zöldségek, krumpli és az uborka.

2. Gyömbér

A gyömbérnek gyulladáscsökkentő hatása van. Természetes gyógymódnak számít a gyomorsav csökkentésében, illetve más bélpanaszok kezelésében. Érdemes reszelve, kis darabokra szelve akár nyersen vagy ételekben, smoothies-ba keverve fűszerként fogyasztani. A gyömbértea fogyasztása szintén javallott.

3. Zabból készült ételek

A sok rostot tartalmazó zabkása kedvelt és egészségi szempontból kiváló reggeli. A zab felszívja a gyomorsavat, így csökkenti a reflux által okozott tüneteket.

4. Gyümölcsök

A savat tartalmazó egzotikus, déli gyümölcsök helyett érdemes dinnyét, banánt, almát és körtét beépíteni az étrendünkbe. Ezek a gyümölcsök kevesebb savat váltanak ki, mint a savat bőven termelő egyéb citrusok.

5. Sovány húsok

A sovány húsok, mint a csirke, a pulyka, a hal és tengeri rákok, kagylók, polipok stb., csökkentik a reflux tüneteit. Érdemes őket grillezve, roston sütve és főzve kipróbálni.

6. Tojásfehérje

Jó lehetőség a tojásfehérje beillesztése az étrendbe. Ugyanakkor a tojássárgája gazdag zsírban, így javasolt elkerülni a fogyasztását.

7. Telítetlen zsírsavak
Telítetlen zsírsavakat tartalmaz az avokádó, dió, lenmag, olíva-, szezám- és napraforgó olaj. Csökkentse a telített savak és transzzsírsavak bevitelét és helyettesítse őket telítettlen zsírsavakkal.

A refluxbetegség gyakori tünetei

A reflux leggyakoribb tünete a gyomorégés. A gyomorban és a mellkasban jelentkezhet fájdalom túl sok étel vagy bizonyos ételek elfogyasztását követően. A reflux ugyanakkor okozhat öklendezést súlyosabb esetekben hányást is.


További tünetek:

- száraz köhögés,
- a torok kaparó érzése,
- felfújódás,
- csuklás, büfögés,
- nehéz nyelés,
- torokduzzanat.

Sokan vannak, akik arról panaszkodnak, hogy bizonyos ételek kiváltja náluk a reflux tüneteit. Legtöbb esetben más és más a kiváltó ok. Nincs egy kimondottan a reflux betegség tüneteit karban tartó diéta.

Az egyéni, legmegfelelőbb diéta kiválasztása érdekében vezessen naplót a következő kérdéseket tartva szem előtt:

- Milyen ételeket fogyaszt?
- A nap mely szakaszában szokott enni?
- Milyen tünetei vannak étkezést követően?

A naplót  vezesse, legalább egy hétig. Amennyiben többféle diétát tart párhuzamosan, érdemes hosszabb ideig nyomon követnie a táplálkozását. A napló segít Önnek abban, hogy beazonosítsa mely étel és ital elfogyasztása esetében jelentkeznek a tünetek.

Az előzőekben leírt étkezési javaslat kiindulási pont az diéta elkezdésére, de keresse fel orvosát, aki pontos és részletes táplálkozási terv összeállításában segít Önnek, annak érdekében, hogy csökkentse a refluxbetegség tüneteit.

Forrás: www.healthline.com