A D-vitamin előnyei

A D-vitamin előnyei

A D-vitamin alapvető fontosságú a szervezet egészséges működésében. Különösen az erős csontok és fogak esetében tapasztaljuk meg a vitamin jelentőségét. A D-vitamint leginkább a napfényből nyerjük, amely a bőrön keresztül jut a testbe, ahol a máj és a vese alakítja át hasznos elemi részecskévé.

A D-vitamin hiányának nincsen szemmel látható jele, de ha alacsony az értéke, különféle kockázatoknak van kitéve a szervezet. Leginkább a gyenge csontok sínylik meg a hiányt. Súlyosabb esetekben a gyermekeknél a koponya lágy részei, vagy a lábak csontjai deformálódhatnak. Jellegzetes megnyilvánulása, amikor a kicsiknél görbék vagy ó alakúak a lábak. Nagy-Britanniában azt javasolják az embereknek, hogy rendszeresen keressék fel a háziorvosukat, és kérjenek vérvizsgálatot a szükséges D-vitamin bevitel mértékének megállapítására.    

A  D-vitamin meglétének mértéke számos tényezőtől függ. Nem mindegy a bőr színe, az emberek életkora, az adott évszak, az öltözködés, nyáron pedig az, hogy a napozók milyen krémet használnak védekezésre. Az idősebb emberek bőre elvékonyodik, ezért kevesebb D-vitamint képesek raktározni, mint a fiatalabbak. Angliában a földrajzi hely is meghatározó: a délebbre eső területek például kedvezőbbek az erősebb napfény miatt.

A brit felnőtt lakosok mintegy 60-70 százalékánál tapasztalható súlyosabb D-vitamin hiány télen, de további 16 százaléknál is alacsony az érték. A népesség bizonyos csoportjai különösen veszélyeztetettek. Ezek közé tartoznak a várandós és szoptatós anyák; a sötétebb bőrű emberek, akik Dél-Ázsiából, Afrikából származnak; a 65 éven felüliek és az öt évesnél kisebbek.

A legtöbb D-vitamin a különféle halakban található, kisebb részben a gabonafélékben, tojásban, a kacsa- és libahúsban. Az anyatej szintén tartalmaz D-vitamint, de az anyának tisztában kell lennie, hogy nem szenved-e maga vitaminhiányban.


Forrás: BBC