A hasnyálmirigy betegségek diétája

2010.10.19. - Írta: betegvagyok.hu

A hasnyálmirigy betegségek diétája

Az ember létfontosságú tevékenysége a táplálkozás, amelynek tökéletes kivitelezéséhez az emésztőrendszer összehangolt működésére van szükség. Az emésztőrendszer egyik legfontosabb szerve a hasnyálmirigy, a pancreas. A hasnyálmirigy betegségek számának emelkedése és nyilvánvaló összefüggése a diétás tényezőkkel egyre fontosabbá teszi a pancreas betegségek diétájának megismerését. Magyarországon oki tényezőként az alkohol, a kávé és a dohányzás mellett a magyaros ételek és a jellegzetes konyhatechnika is szerepet játszik a hasnyálmirigy betegségeinek, a pancreatitisnek és ráknak a kiváltásában, így ez is szükségessé teszi a dietetikai ismeretek bővítését. A hasnyálmirigy megbetegedésekor az orvos szigorú diétát ír elő, amely a mielőbbi gyógyulást szolgálja, majd a későbbi időszakokban a visszaesés megelőzése a diétás kezelés célja.

A di­é­ta jel­leg­ze­tes­sé­ge a ko­rai stá­di­um­ban

Az akut panaszok és visszatérésük a relapszusok idején a hasnyálmirigy kímélete a legfontosabb, emellett az étrendet a csökkent endokrin és exocrin funkcióhoz kell igazítani.
Akut relapszusban a diéta felépítése fokozatosan történik.
Kezdetben koplaltatás szükséges, amit esetleg mesterséges táplálás egészít ki. A szájon át történő táplálást folyékony étrenddel kezdjük el, ezt pépes ételek követik, amelyek főleg könnyen emészthető szénhidrátot, majd fehérjéket tartalmaznak. A zsírbeépítés nagy körültekintést és fokozatosságot követel.

A szi­go­rú panc­re­as ét­rend jel­leg­ze­tes­sé­gei

A diéta fokozatosan csak a laboratóriumi vizsgálatok eredményének és az orvos előírásainak megfelelő ütemben bővíthető; az étrend zsírszegény (10-30 gramm zsír/nap), amibe nemcsak a hozzáadott zsíradékot (olaj, margarin stb.) kell figyelembe venni, hanem a nyersanyagok zsírtartalmát is; durva rostoktól mentes diéta, amelyre fűszerérzékenység is jellemző; teljes alkoholtilalom; fontos a gyakori étkezés, naponta 5-7 alkalommal, egyszerre kis adagokban; abban az esetben, ha a betegséghez cukorbetegség is társul, ezen diéta elveit is figyelembe kell venni.

A di­é­ta jel­leg­ze­tes­sé­ge későbbi idősza­kok­ban

A beteg eddigi tapasztalatainak figyelembevételével a zsírszegény, durva rostokat, csípős fűszereket nem tartalmazó, szigorúan alkoholmentes étrendet ajánljunk. A túl hideg, túl meleg ételeket, italokat célszerű kerülni. Kedvező, ha a beteg naponta többször (5-6 alkalom) étkezik, egyszerre kis mennyiségű ételt fogyaszt. A tanácsadások során, esetleg klubfoglalkozáson a beteggel közösen állítjuk össze az otthoni étrendet az életvitelhez, szokásokhoz, fizikai állapothoz igazítva. Nagy segítséget jelent az étkezési napló vezetése, amelyben megfigyeléseit, kérdéseit is feljegyzi a beteg.
Sarkalatos és egyben a legnehezebb kérdés az alkohol fogyasztás megelőzése. Az egyszeri figyelmeztetés nem elegendő, minden találkozásnál felhívjuk a figyelmet arra, hogy mindenféle alkoholos étel, ital, alkohollal kevert üdítő, sütemény, édesség, gyógyszerkészítmény (pl. svédcsepp) kerülendő. A dohányzás rontja a betegséget. A betegek többnyire leromlott fizikai állapotban vannak, így fokozatosan törekedni kell az ideális testsúly elérésére, amelyhez energiadús étrendet ajánlunk (2500-3500 Kcal/nap). Az étkezés minden szakaszára jellemző a zsírszegénység, de a nyugalmi, panaszmentes időszak diétájának zsírtartalma az energiabevitel 25%-át adhatja. Napjainkban a reklámoknak köszönhetően a betegek többféle ilyen készítményt ismerhetnek és alkalmazhatnak. Ide tartoznak a különféle margarinok (Rama, Delma, Lincoln stb.). Az utóbbi időben a növényi olajok választéka is bővült (kukorica, napraforgó, szója stb.). A hozzáadott zsiradék mellett fontos a nyersanyagok, élelmiszerek zsírtartalma is. Sajnos a diétásnak nevezett készítmények (felvágottak, sajtok, húsok) gyakran zsírosabbak az előírásosnál és erre fel kell hívni a figyelmet.
Kezdetben zsírszegény tej és tejtermékek (kefír, joghurt, iró, sovány túró), sovány baromfihúsból készített húspástétomok, szójakészítmények és ezekből készült ételek fogyaszthatók. Az inzulin termelés elégtelensége pedig maga után vonja a cukorbetegek még alaposabb étrendjének elsajátítását is.
A durva rostokat nagy százalékban rosszul tűrik a betegek, azonban törekedni kell a különböző vízoldékony rostokat tartalmazó élelmiszerek befogadására. Peptint tartalmazó gyümölcsök, zöldségek jól beépíthetők az étkezésbe (alma, sárgarépa, csicsóka, banán stb.). Az erős fűszerek: bors, erős paprika, chili. Ezek helyi nyálkahártya papillitist idéznek elő, súlyosbítják a pancreatist. A hosszú hónapokon át szükséges étrendet csak úgy tudjuk betartani, hogy a fenti fűszerek helyett jól alkalmazható, méltánytalanul elfelejtett diétás fűszerekkel (borsika, kakukkfű, majoránna, rozmaring stb.) tesszük ízletessé a táplálékot. Gyakori, hogy a különböző tartósítószereket sem tolerálják a betegek. Egy ideig ezeket is kerülni kell. Hazánkban káros divat az éhgyomorra fogyasztott kávé; helyette szűrt gyümölcslevek, koffeinmentes teák (csipkebogyó, apróbojtorján, hársfa, kamilla stb.) megkedveltetése a cél. A vitamin ellátás megjavítására is alkalmasak ezek a készítmények, ha megfelelő konyhatechnikát alkalmazunk.
A megfelelő diéta a hasnyálmirigy betegségek gyógyszeres és intervenciós kezelésének fontos kiegészítője, amely nagy türelmet, szakértelmet és családi szolidaritást igényel. Az orvos és a dietetikus erőfeszítéseit a beteg és családjának aktív együttműködése teheti csak igazán hatékonnyá a gondozás során. 

Pél­da­ként egy szi­go­rú ét­ren­det adunk meg:

Reg­ge­li 1: tea, méz, pirított zsem­le (2 db)
Reg­ge­li 2: ka­mil­la­tea, 5 dkg ház­tar­tá­si keksz
Tízó­rai: al­ma­lé (friss, re­szelt al­má­ból)
Ebéd: zöld­ségfőzet rizzsel, bur­go­nya­hab, őszi­pü­ré
Uzson­na:  5 dkg ba­ba­pis­kó­ta, csip­ke­bo­gyó­tea
Va­cso­ra 1: gyü­mölcs­pü­rés da­ra­hab
Va­cso­ra 2: szűrt gyü­mölcs­lé, 5 dkg keksz

Összes zsír: 13,2 gramm                                                                 

Pél­da­ként két na­pi di­é­ta leírá­sát mel­lé­kel­jük:

Reg­ge­li: 10 dkg di­é­tás főtt virs­li, pirított fe­hér ke­nyér, tea cit­rom­mal
Tízó­rai: te­jes­ká­vé, pirított zsem­le
Ebéd: zöld­sé­ges hal­le­ves, cit­ro­mos főtt hal, vi­zes bur­go­nyapüré, őszi­ba­rack­befőtt
Uzson­na: 10 dkg so­vány tú­ró, 5 dkg pirított fe­hér ke­nyér, tea
Va­cso­ra: alu­fó­li­á­ban sült csir­ke­comb sült al­má­val, főtt bur­go­nyá­val
Reg­ge­li: 2 dl kefír, 5 dkg di­é­tás fel­vá­gott, zsem­le
Tízó­rai: tea, so­vány re­szelt sajt, zsem­le
Ebéd: rán­tott­le­ves, tef­lon­ban sült so­vány sült, pet­re­zsely­mes rizs, re­szelt sár­ga­ré­pa, al­ma­sa­lá­ta
Uzson­na: 5 dkg gép­son­ka, zsem­le
Va­cso­ra: 10 dkg pirított ka­lács, méz tea, sült al­ma