A hónap zöldsége, a paprika

A hónap zöldsége, a paprika

Az egyik legkedveltebb és legtöbbet használt zöldségünk. Egyedülálló ízvilága, élénk színe és formái kellemes kiegészítést adnak egy salátához, vagy szendvicshez. Zöld, sárga, narancssárga és bordópiros színnel is találkozhatunk a piacon, ám ezek nem különböző fajták, csak az érettségi állapotot mutatják, de ez a paprika mindezekben fogyasztható. Jelentős C-vitamin forrás, fajtától függően száz gramm nyers paprikában akár 70-250 mg C-vitamin is található.

A csípős paprika aromájáért felelős vegyületet, a kapszaicint már 9000 éve használják gyógyító célra. Gyorsítja az ételek áthaladását a csatornán és hatékonyabbá teszi az emésztést. A többi tápanyag megfelelő felszívódásáról is gondoskodik és a salakanyagok mielőbbi kiürüléséről is.

A pritamin paprika és a piros paprika foszfort, kálciumot, káliumot, valamint Béta-karitint is tartalmaz. Ezen anyagok semlegesítik a szabad gyököket, így bizonyos védelmet is nyújtanak a rák ellen. Egy könnyű recept: Vágjunk szeletekre egy pritamin paprikát és tölsük meg humusszal, kecskesajttal vagy padlizsánkrémmel. A legközelebbi zöldséges-piac látogatásunkkor ne habozzunk bevásárolni, kaliforniai, piros és csípős paprikából!

Forrás: https://www.health.harvard.edu/heart-health/vegetable-of-the-month-peppers