A legjobb almás pite

2011.11.25. - Írta: Várady Judit

A legjobb almás pite

Sütni: 220 fokon
Idő: 40 perc

Hozzávalók a töltelékhez:

2 nagy almát megfőzünk (négyfelé vágva, kicsutkázva és vékonyra szeletelve)
1/3 csésze cukor
1 evőkanál kukoricaliszt vagy 2 evőkanál liszt
1 teáskanál őrölt fahéj
¼ teáskanál só
¼ teáskanál őrölt szerecsendió
2 evőkanál vaj vagy margarin
Víz vagy tej
Kevés cukor (a tetejére)

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
10 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl

A sütőt melegítsük be 220 fokra. Tegyük az almákat egy nagy tálba. Keverjük össze egy kis tálban a cukrot, a kukoricalisztet vagy a sima liszttel, az őrölt fahéj, az őrölt szerecsendiót és a sót majd ezt óvatosan keverjük össze az almával.
Majd hagyjuk állni körülbelül 10 percig, míg egy kis levet nem enged.

Első lépésben morzsoljuk szét a Rámát a lisztben, majd keverjük össze a többi hozzávalóval.
Szedjük kétfelé a tésztát.
A tészta egyik felét tegyük egy kilisztezett kerek tálba majd az almakeveréket tegyük a tésztára a vajjal/ vagy a margarinnal. A tészta szélét körbe nedvesítse be vízzel.
A tál szélén lévő tésztamaradékot fodrosítsuk meg dekoratívan és a maradékot vágjuk körbe.
A pite tetejére vigyünk fel egy kevés vizet vagy vajat és szórjuk meg cukorral. Tegyük a sütőbe 40 percre, amíg a teteje megemelkedik és az alma puhára sül. Ha a széle gyorsan barnul, fedjük le vékony fóliával.

Tálalás:

Várjuk meg, míg kihűl és ízlés szerint tálaljuk.