A mediterrán diéta új zöld változata

A mediterrán diéta új zöld változata

A mediterrán diéta új, zöldebb változata a vörös húst növényi proteinnel helyettesíti.

Kutatók szerint az új "zöld" mediterrán diéta egészségesebb mint a hagyományos. Ebben a változatban az eddig meglévő kevés vörös hús sem található meg, helyébe növényi protein lép. Szakértői vélemények szerint a növényi proteinek további pozitív egészségügyi hatással járnak, beleérte a gyulladáscsökkentő jelleget.

A Heart folyóirat új tanulmányában, a szerzők úgy találták, hogy a nagyobb mennyiségű növényi proteint és kevesebb vörös húst és baromfit fogyasztók szív- és érrendszeri egészsége, valamint emésztése javult.

A kutatók 294 túlsúlyos, keveset mozgó alanyt (31 vagy a-feletti BMI) három csoportra osztottak étrend szerint. Az alanyok többsége férfi volt, 51 év átlagos életkorral. Az első csoport útmutatást kapott arról, hogy mozogjanak többet, és étkezzenek egészségesen. A második csoport ugyanazt a tanácsot kapta a mozgással kapcsolatban, ám konkrétan a mediterrán étrendet javasolták számukra. Étrendjük kevés egyszerű szénhidrátot, sok zöldséget tartalmazott, a vörös húst pedig baromfi váltotta fel. A harmadik csoport szintén a fentieket kapta, ezen kívül 3-4 csésze zöld teát és 28 gramm diót naponta, valamint 100 gramm feldolgozott békalencsét (ami egy tengeri növény) kellett fogyasztaniuk.

Ígéretes eredmények

6 hónap után a zöld mediterrán diéta hozta a legtöbb pozitív egészségügyi változást.
Mindkét típusú mediterrán diéta fogyasztói sok súlyt veszített; a zöld mediterrán diétát fogyasztó csoport összesen 6.2 kilogrammot, a hagyományos mediterrán diétás csoport 5.4 kilogrammot, az egészséges diétás csoport 1.5 kilogrammot.

A zöld mediterrán diétás csoport LDL (rossz) koleszterin szintje közel 4 százalékkal csökkent, a hagyományosé 1 százalékkal, az első csoporté ennél is kevesebbel.
A zöld mediterrán diétán lévő csoport tagjai ezen kívül további pozitív változásokról is beszámoltak, például alacsonyabb vérnyomásról, illetve a jó (HDL) koleszterin arányának növekedéséről.

Mit együnk?

Nem érdemes túlgondolni az étkezéseinket. A húsoknak is megvan a maga előnyük (pl. vas), ahogy a halaknak is (omega-3). Ezzel együtt, több mód van arra, hogy növeljük a polifenolok és növényi proteinek napi bevitelét.

A gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, mogyorófélék, magok, a tea, a bor és a teljes kiőrlésű élelmiszerek (például a rozs) tartalmazzák azokat a polifenolokat amiknek a tanulmányban említett pozitív egészségügyi hatások köszönhetőek. Javasolják több szója, tofu, bab, lencse, étkezési élesztő, mogyoróféle illetve tengeri növény fogyasztását.

Szükségünk van ezekre az élelmiszerekre, mivel a protein kulcsfontosságú eleme az egészséges táplálkozásnak, energiával látja el az izmokat és minden sejt belőlük építkezik.

Forrás: https://www.healthline.com/health-news/new-green-mediterranean-diet-may-be-even-healthier-for-you