A só és a szívelégtelenség

2017.09.08.

A só és a szívelégtelenség

A magas sóbevitel megsokszorozza a szívelégtelenség esélyét. Az augusztus 27-én tartott ESC kongresszuson, többek közt ez a kutatás is terítékre került. A 12 év és több mint, 4000 ember vizsgálata alapján megalapozottnak tűnik a kutatás.

„A magas só (nátrium-klorid) bevitel a magas vérnyomás egyik fő oka és a koszorúér-betegség (CHD) és a stroke független kockázati tényezője"- mondta Pekka Jousilahti professzor, az Országos Egészségügyi és Jóléti Intézet kutatóprofesszora Finnországban."

A CHD és a stroke mellett a szívelégtelenség az egyik legnagyobb szív- és érrendszeri megbetegedés Európában és globálisan, de a magas sófelvétel szerepe a fejlődésében nem ismert.”

Ez a tanulmány vizsgálta a sóbevitelt és a szívelégtelenség kialakulásának összefüggését.
Az egyéni sómennyiség becslése módszertanilag igényes, ezért az általános arányosság segítségével végezték az adatok kiértékelését.

4,630 véletlenszerűen kiválasztott, 25-64 év közötti férfi és nő szolgáltatott kiindulási adatokat a vizsgálathoz. A résztvevő alanyok nagy része szerepelte az Észak-Karéliai és a FINRISK Sótanulmányban, amely 1979 és 2002 között Finnországban volt. Az adatgyűjtés magában foglalta az önként kitöltött kérdőíveket az egészségügyi helyzetről, a súly, a magasság és a vérnyomásról, illetve a vizelet és vérmintából származó laboratóriumi eredményeket, amelyek alapján került elemzésre a kutatás.

"Az emberek, akik naponta több mint 13,7 gramm sót fogyasztottak, azoknál kétszer nagyobb a szívelégtelenség kockázata, mint a kevesebb, mint 6,8 gramm fogyasztók"
- említette Pekka Jousilahti professzor.

"Az optimális napi sóbevitel valószínűleg még 6,8 grammnál is alacsonyabb, az Egészségügyi Világszervezet naponta maximum 5 grammot ajánl, a fiziológiai igény pedig 2-3 gramm naponta."

A magyar konyha sajátossága a fűszerek gazdag használat, viszont mint mindenben itt is fontos a mérték. Ha esetünkben áll, akkor fékezzük a túlzott só használatát, hiába lesz tőle ízletesebb az étel.



Forrás: sciencedaily.com

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

Bejelentkezés



Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Buhály Mónika dr. Buhály Mónika gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász




Ön hova utazna szívesen nyaralni?







Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár