A szelén sokoldalú szerepe egészségünk megőrzésében

A szelén sokoldalú szerepe egészségünk megőrzésében

A szelén, mint nyomelem elengedhetetlenül fontos egészségünkhöz, mivel a szervezet védelmi rendszerében játszik alapvető szerepet. A szeleno-fehérjék alkotórészeként struktúrális és enzim-szerepe is van.

Kiemelendő ebből, hogy csökkenti a gyulladásokat, elősegíti a termékenységet, csökkenti a vetélések gyakoriságát, részt vesz a szabad gyökök közömbösítésére szolgáló enzimek pl. (glutationperoxidáz) felépítésében. Segíti az izmok egészséges működését, védő hatással van a szív-érrendszerre. Részt vesz a pajzsmirigyhormonok termelésében: szelénre van szükség az immunrendszer megfelelő működéséhez is.

Sok kutató véleménye szerint az egyik leghatásosabb olyan nyomelem, amely védőenziemek alkotórészeként gátolja a szabadgyökök DNS molekulát károsító hatását, ezáltal csökkenti a rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát. Erélyes antioxidáns, közömbösíti a káros mértékben képződő szabadgyököket. A főleg oxigénből képződő szabadgyökök igen gyorsan kémiai reakcióba lépnek a környezetükben lévő molekulákkal, amelynek következtében megváltozik azok szerkezete.

Szelén hiányában a szervezet védekezése a szabadgyökökkel szemben meggyengül, ebben az esetben az ízületek sejtjei is sérülékenyebbekké válnak, ami gyulladáshoz vezethet. A gyulladt ízületekből vett szövettani eredmények is azt bizonyították, hogy a szelén komponensű enzimek aktivitása lényegesen alacsonyabb a beteg szövetekben, mint az épben. C-, E-, B6- vitaminok, valamint cink hozzáadásával a szelén antioxidáns tulajdonsága még inkább fokozható. Amerikai klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy az alábbi daganatféleségekben fokozott szelénbevitellel csökkenteni lehetett a mortalitást: prosztata-, tüdő-, vastag- és végbélrák esetén. A szervezetben a szelén főleg a vesében, a májban, a vázizomzatban és a vörösvérsejtekben található, összesen 10-15 mg mennyiségben.Természetes forrásai húsok, máj, gabonafélék, élesztő, dió, mogyoró. A sok műtrágya, kemikáliák túlzott alkalmazása a talajból eltüntette a szelént. Ismert, hogy a szervetlen szelént a növények szerves formájúvá alakítják át, ezt tudja ugyanis a szervezet felhasználni.

Magyarországon a talaj nagyon szelénhiányos, ezért ebből adódóan táplálékaink is. Sokan ezzel hozzák összefüggésbe, hogy a szív-érrendszeri, és a daganatos megbetegedések száma kiugróan magas hazánkban.