Agystimuláló ételek a koncentráció növelésére

Agystimuláló ételek a koncentráció növelésére

Alábbiakban összegyűjtöttünk néhány élelmiszert, melyek segíthetnek abban, hogy könnyebben tudjunk összpontosítani.

Ginzeng, hal, bogyók, esetleg koffein?

Ha a különféle csodaételekről és étrend kiegészítőkről szóló dicshimnuszokra hallgatsz, elhiszed, hogy bármire képesek, a koncentráció növelésétől a memória, a figyelem, és az agyi funkciók javításáig.
De valóban hatékonyak? Tagadhatatlan, hogy ahogy öregszünk, a testünk is velünk öregszik. A jó hír, hogy az agy egészsége megőrizhető, ha a megfelelő "okos" ételeket fogyasztod.

A koffein éberebbé tesz

Nincs olyan varázsszer, ami növeli az IQ-d, vagy okosabbá tesz, de bizonyos anyagok, amilyen a koffein is, energikusabbá tehetnek és segíthetnek a koncentrációban.

A cukor stimulál

A cukor az agy üzemanyaga, pontosabban a valamennyi szénhidrátban megtalálható glükóz. Rövid távú fogyasztásuk energiával lát el, de túlzott fogyasztásuk rossz hatással van, többek között a memóriára és a szívre. Ügyelj a mértékre!

A reggeli az agy üzemanyaga

Ha a reggeli kihagyását fontolgatod, ne tedd! Tanulmányok szerint a reggeli javítja a rövidtávú memóriát. Ajánlásaik között szerepelnek a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű ételek, a tejtermékek, illetve a gyümölcsök. A túlzott kalóriabevitel azonban rontja a koncentrációt, ezért ne egyél túl sokat.

A hal jó hatással van az agyra

A fehérjében és omega-3 zsírsavakban gazdag hal az agy táplálásának kulcsfontosságú eszköze. Kutatások szerint csökkenti a demencia és a sztrók kockázatát. Heti kétszeri fogyasztását javasoljuk.

Mindennapi mogyoró és csokoládé

A mogyorófélék és a magok kiváló E vitamin források, ami segít megőrizni a szellemi frissességet a kor előrehaladtával. A fekete csokoládé erősen antioxidáns hatású és természetes koffeintartalma erősíti a koncentrációt. Napi 30 gramm fogyasztását javasolják a szakemberek.

Avokádó és teljes kiőrlésű élelmiszerek

A szervezet minden része függ a vérkeringéstől, különösen a szív és az agy. A teljes kiőrlésű ételek és az avokádóhoz hasonló gyümölcsök csökkentik a rossz koleszterineket és a szívbetegség kockázatát.

Az áfonya rendkívüli

Állatkísérletek kimutatták, hogy az áfonya védhet a szabad gyökök által okozott agykárosodással szemben, és csökkentheti az időskori megbetegedéseket, például az Alzheimer-kórt és a demenciát.

A kiegyensúlyozott étrend fontossága

Közhely, de igaz: ha az étrended nem tartalmazza az alapvető tápanyagokat, csökken a koncentrációs készséged. A túl sok, vagy túl kevés étel fogyasztása zavarttá tehet. Tegyél jót az agyaddal: fogyassz sokféle egészséges ételt.

Vitaminok, ásványi anyagok, étrend kiegészítők?

A boltok polcai roskadoznak az állítólagosan egészségjavító étrend kiegészítőktől. Bár a B-, C-, és E vitaminok, a béta karotin és a magnézium agyra gyakorolt pozitív hatásáról vannak beszámolók, csak akkor hatásosak, ha a diétából hiányzik az adott összetevő.
Vannak kutatók, akik óvatos optimizmust táplálnak a ginzenget, ginkgót, vitaminokat, ásványi anyagokat és gyógyfüveket tartalmazó készítmények agyra gyakorolt hatása iránt, de több bizonyítékra van szükség; kérdezz meg róluk az orvosodat is.

Forrás: https://www.webmd.com/add-adhd/ss/slideshow-brain-foods-that-help-you-concentrate