Alváshossz vizsgálata új módon

Alváshossz vizsgálata új módon

A következő tanulmány jobb megközelítéseket eredményezhet az álmatlanság kezelésére.

A tudósok azonosították a különbségeket egy olyan géncsoportban, amelyről azt mondják, segíthet megmagyarázni, hogy néhány embernek miért van sokkal több alvásra szüksége, mint másoknak.

Az emberi alvásminták természetes variációinak modellezésére tenyésztett gyümölcstermő populáció segítségével végzett kutatás új jeleket szolgáltat arra vonatkozóan, hogy az alvási időtartamhoz tartozó gének hogyan kapcsolódnak a biológiai folyamatok széles skálájához. A kutatók szerint ezeknek a folyamatoknak a részletes megértése új rendellenességek kezelését eredményezhet pl.: az alvászavarok, álmatlanság és a narkolepszia esetében. A kutatást PLOS Genetics december 14-én jelentette meg.

"Ez a tanulmány fontos lépés a biológia egyik legnagyobb misztériumának megoldása felé: az alvás szükségessége" - mondja Susan Harbison, PhD kutató, az NHLBI Rendszergenetikai Laboratóriumának kutatója. "A rendkívül sokféle biológiai folyamatok bevonása az alvás időtartamába segíthet megmagyarázni, hogy az alvás célja mennyire elhanyagolható." A tudósok már régóta tudják, hogy a biológiai óráink mellett a gének kulcsszerepet játszanak az alvásban, és az alvási szokások széles körben változhatnak. Azonban a pontos gének, amelyek szabályozzák az alvás időtartamát és az ezekhez a génhez kapcsolódó biológiai folyamatokat, még nem tisztázottak.

A tudósok a tanulmány céljából mesterségesen legyeket hoztak létre, amelyeknek az alvás igényei eltértek. 2 fajta egyedet különböztettek meg. Az első a hosszú alvók voltak (napi 18 óra), a második pedig a rövid alvók (napi 3 óra). A tudósok ezután összehasonlították a hosszú és a rövid alvók közötti genetikai adatokat, és azonosítottak azon 126 gének között, amelyek úgy tűntek összefüggnek az alvás időtartamával. Megállapították, hogy ezek a genetikai különbségek számos fontos fejlődési és sejtjelzési útvonalhoz kötődnek. Az azonosított gének közül néhány ismert funkciókat tartalmaz az agy fejlődésében, valamint a tanulási és memória szerepet.

"Különösen érdekes ez a tanulmány, hogy hosszú és rövid alvó legyeket hoztunk létre a természetben jelen lévő genetikai anyag felhasználásával, ellentétben a mesterséges mutációkkal vagy a transzgenikus legyekkel, amelyeket számos kutató használ ezen a területen" - mondta Harbison. "Eddig ismeretlen, hogy az ilyen extrém hosszú vagy rövid időtartamú alvás létezhet-e a természetes populációkban."

forrás: shorthealthnews.com

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Buhály Mónika dr. Buhály Mónika gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár