Ártalmas-e a stevia?

Ártalmas-e a stevia?

Újabb kutatások szerint a cukor pótlására használt, növényi alapú stevia árthat a beleknek.

Sokan használnak cukorhelyettesítőket, így csökkentve a cukorbevitelt. A túlzott cukorfogyasztás súlygyarapodást okozhat, diabéteszhez vezethet, illetve hozzájárulhat a szervezet gyulladásához. Ezen okból kifolyólag keresték azt a cukorpótlót, amely ízben ugyan nem különbözik tőle, viszont fogyasztása nem veszélyes a szervezetre.

Bár évek óta tökéletes alternatívának tekintik a steviát, egy új tanulmány felveti azt a kérdést, miszerint káros lehet a bél egészségére nézve.

 

De mi is a stevia?

A cukor helyettesítése sokak számára fontos, beleértve azon cukorbetegségben szenvedőket, akiknél szükséges a vércukorszint szabályozása, továbbá azokat az embereket, akik csökkenteni szeretnék a kalóriabevitelt az optimális súly érdekében.

Napjainkban különféle cukorpótlók érhetőek el. Ezek közé olyan mesterséges édesítőszerek is sorolhatóak, mint például a szukralóz, az aszpartám és a szacharin, valamint a cukoralkoholok, a xilit és az eritrit.

Néhányan inkább a növényi alapú alternatívákat keresik. A stevia is ebbe a kategóriába tartozik és széles körben elérhető.

Az először Brazíliában és Paraguayban felfedezett stevia növényt évszázadok óta használják édesítőszerként és ma már az egész világon termesztik.

Mivel háromszázszor édesebb a kristálycukornál, nagyon kis mennyiség elég belőle.

 

Fontos a belek egészsége

Habár az emberek általában tisztában vannak azzal, hogy fontos a mozgás a testsúly és a szív egészségének tekintetében, hajlamosak figyelmen kívül hagyni a belek egészségét.

Dr. Elizabeth Hohmann szerint (Infectious Diseases Division, Harvard-affiliated Massachusetts General Hospital), "Az orvostudomány újabb határához érkeztünk. Sokan tekintik a bél-mikrobiótát egy további szervrendszernek. Ez a legfontosabb az emésztőrendszer egészsége szempontjából, de még messzemenőbb hatással lehet a közérzetünkre."

Az emésztőrendszerben többféle baktérium található. Ezen baktériumok egy része hozzájárul a test egészségének megőrzéséhez. Néhány bélbaktérium megakadályozhatja a gyulladást, védelmet nyújthat a rák bizonyos típusai ellen, és csökkentheti a rheumatoid arthritis tüneteit.

A bél egészségének fenntartásához fontos, hogy kerüljük az antibiotikumok túlzott fogyasztását, melyek hatással vannak a bélben élő jó baktériumokra.

Szintén érdemes elhagyni azon ételeket az étrendünkből, melyek károsítják a belek egészségét. Ilyenek például a feldolgozott ételek és a vörös húsok.
A probiotikumok, magas rosttartalmú ételek, erjesztett ételek, - például joghurt vagy kombucha - fogyasztása viszont segíti a belek megfelelő működését.

 

Kutatási eredmények

Az izraeli Ben-Gurion egyetemen készült tanulmány szerint a stevia negatívan hat a belek egészségére, gátolja a "baktériumok kommunikációját".

Bár a tanulmány szerint a stevia akadályozza a belek kiegyensúlyozott működését, nincs egyértelmű bizonyíték arról, hogy pusztítaná a bélben lévő baktériumokat.

 

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-the-sugar-substitute-stevia-bad-for-our-health