Az egészségmegőrző táplálkozás 10 parancsolata

2011.10.03.

Az egészségmegőrző táplálkozás 10 parancsolata

Naponta többször együnk teljes gabonaszemből készült falatokat, kenyeret, kását, akár ilyen süteményt is. Így nem csak energiát juttatunk szervezetünkbe, hanem vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, rostot is. 

  1. Naponta többször együnk teljes gabonaszemből készült falatokat, kenyeret, kását, akár ilyen süteményt is. Így nem csak energiát juttatunk szervezetünkbe, hanem vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, rostot is.
  2. Naponta összességében legalább félkilónyi zöldséget és gyümölcsöt együnk meg. Több lehet, kevesebbet nem! Készíthetünk nyugodtan főtt ételeket is zöldségből, gyümölcsből, de valamennyi nyersen is fogyasszunk mindennap.
  3. Fontos, hogy lehetőleg azt együk, amit a szezon kínál. Télen például nem primőr zöldségeket, hanem sárgarépát, hagymát, káposztát, zellert, almát, körtét, aszalt szilvát stb.
  4. Minél kevesebb feldolgozáson átesett növény kerüljön az asztalunkra. Például kész kekszek helyett süssünk magunk mézből, teljes kiőrlésű lisztből ropogtatnivalót, kész körözött helyett keverjünk túróból, tejfölből, vajból, sóval, fűszerekkel saját finomságot. A kenyérsütés egyszerű, hálás elfoglaltság.
  5. Bátran ehetünk halat, húst, tojást és tejtermékeket – de csak mértékkel!
  6. Az ételek készítéséhez használjunk vajat vagy olajat!
  7. Cukor helyett méz adja ételeink, italaink édes ízét!
  8. Igyuk meg a napi 1,5-2 liter folyadékot, lehetőleg tiszta víz formájában!
  9. Díszítsük a fogásokat friss zöldséggel, gyümölccsel, és együk is meg! a szép terítés és tálalás fontos, hiszen a szép látvány alapján az emésztés már a szájban elkezdődik.
  10. Szakítsunk időt az evésre, és nyugodt körülmények között minden falatot megrágva élvezettel költsük el reggelink, ebédünk, vacsoránk!