Az evés és a gyulladás kapcsolata

2017.02.01.

Az evés és a gyulladás kapcsolata

Evés közben nemcsak táplálékot viszünk be, hanem jelentős mennyiségű baktériumot is elfogyasztunk. A testünk így nagy kihívással néz szembe, mivel a szervezetbe juttatott glükóz mellett meg kell küzdenie az idegen baktériumokkal is. Ez egy gyulladásos választ vált ki, ami aktiválja az immunrendszert.

A mechanizmus azonban védő szereppel bír, melyet a Baseli Egyetem kórházának orvosai első alkalommal sikeresen be is bizonyították. A túlsúlyos emberek esetében azonban ez a gyulladásos válasz annyira félresikerülhet, hogy végül cukorbetegséghez is vezethet.

Jól ismert, hogy a II-es típusú cukorbetegség krónikus gyulladáshoz vezet. Van egy kémiai anyag a szervezetben – nevezetesen az Interleukin-1 beta vagy röviden IL-1 beta – melynek szerepe van a krónikus gyulladás kiváltásában, és az inzulintermelő beta sejtek halálát okozza. Számos erőfeszítést tettek már annak érdekében, hogy a cukorbetegséget ezen sejtek befolyásolásával, például túltermelődésének gátlásával győzzék le.

Az immunrendszer aktiválódása

Ennek a gyulladásnak van néhány pozitív vonatkozása is. Mégpedig az, hogy ha egészségesek vagyunk, a rövidtávú gyulladásos válasz fontos szerepet tölt be a cukorfelvételben és az immunrendszer aktiválásában.

A baseli egyetem kutatói munkájukban bemutatják, hogy a bél körül lévő makrofágok száma (az immunsejtek egy típusa) evés közben megnövekszik. Ezek a kis „tisztogató sejtek” termelik az IL-1 betát különböző mennyiségekben attól függően, hogy mennyi glükóz van a vérben. Ez pedig stimulálja a hasnyálmirigy beta sejtjeinek inzulintermelését. Az inzulin ezután serkenti a makrofágok IL-1 beta termelését. Látható, hogy az inzulin és az IL-1 beta szorosan együttműködve szabályozzák a vércukor szintjét, míg az IL-1 beta biztosítja, hogy az immunrendszer elegendő glükózhoz jusson, és így aktív maradjon.

Baktériumok és tápanyagok


Abban az esetben, ha a szervezet megfelelő tápanyagokkal van ellátva, képes az idegen baktériumok legyőzésére. Következésképpen, ha tápanyaghiány áll fenn, a fennmaradó kalóriákat a fontos életfunkciók fenntartására kell fordítani akár az immunválasz kárán is. Ez egyfajta magyarázat lehet arra, hogy a fertőzéses eredetű betegségek miért éhezés idején fordulnak elő gyakrabban.



Forrás: www.sciencedaily.com



Szakértőink

dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász



Bezár