Az örök fiatalság titka

2017.03.31.

Az örök fiatalság titka Az örök életre nincsen recept, de az ember ősi vágya, hogy örökké fiatal maradjon. Sokan a kozmetikumok vagy a plasztikai műtétekben látják a megoldást, az orvosok azonban a szervezet molekuláiban található parányi részekről feltételezik, hogy meghosszabbítják a fiatal éveket.

Elizabeth Blackburn Nobel-díjas sejtbiológus és kutatócsapata arra a következtetésre jutott, hogy a sejtekben található úgynevezett telomerek tehetnek arról, milyen gyorsan öregszik az emberi test. A telomerek a kromoszómák végpontjaiként védik magukat a kromoszómákat, s működőképességük döntő befolyással van a sejtek öregedési folyamatára. 

A Nobel-díjas tudós sok éves kutatásainak eredményei alapján arra jutott, hogy a telomerek mintegy őrzői a DNS-ben található genetikai anyagnak. Idővel ezek csökkennek, ennek következtében kihatással vannak az öregedésre.

Az olyan civilizációs betegségek, mint a daganat, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri bajok részben szintén a telomerek csökkenésével magyarázható. A folyamat azonban lassítható, mert kedvező feltételek mellett az enzimek újra növelhetik a telomerek jelenlétét.

A felfedezés erejével hat, hogy az életmóddal hatást gyakorolhatunk a telomerekre, amelyek fiatalon tartanak. Nemcsak arról van szó, hogy egészségen éljünk, hanem arról is, milyen a lelki habitusunk, a szociális körülményeink és a környezetünk.

Számít a családdal és a barátokkal való viszonyunk, az életfelfogásunk. Talán nem meglepő, hogy a barátságos és pozitív viselkedés, a lelkiismeretesség kedvezően hat a telomerekre, míg az ellenséges magatartás rombolónak bizonyul. Jó tanácsként állítják a tudósok, hogy meg kell találni a lelki egyensúlyt önmagunkban.

Fontos követelmény a pihentető mély alvás és a relaxáció. A különféle tevékenységeket nem kell túlzásba vinni, a kisebb teljesítmények egészségesebbé tesznek, mint a nagyok. Konkrét példával élve: a maratonfutás egyáltalán nem jelent többet, mintha csak rendszeresen kocogunk. Nem lehet szó nélkül hagyni a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságát.

Ma már egyértelmű, hogy a kevesebb hús és cukor fogyasztása mindenképpen kívánatos. A Nobel-díjas tudós mindehhez még hozzátette, hogy személy szerint rendszeresen végez meditációs gyakorlatokat. De hasznos a jóga is, és reggelente néhány perces átmozgató testgyakorlat, hogy jól kezdődjék a nap.      


Forrás: Morgenpost

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Buhály Mónika dr. Buhály Mónika gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Ön hova utazna szívesen nyaralni?Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár