A vitaminok

Az orvos válaszol

2010.10.25. - Írta: dr. Tulok István, táplálkozástudós

Címkék: vitaminok
A vitaminok

Ha tél, akkor vitamin. Állandóan napirenden lévő téma, sok bizonytalansággal. A szerkesztőségünkbe érkezett levelekből válogattunk, és arra kértük dr. Tulok István táplálkozástudóst, válaszoljon olvasóink kérdéseire.

A tévében és az újságokban állandóan azt látom, olvasom, hogy télen vitamint kell szedni. A hirdetések azt sugallják, hogy menthetetlenül beteg lesz az, aki nem szedi valamelyik jobbnál jobb, komplexebbnél komplexebb tablettát. Kérem válaszoljon arra, mi ebből az igazság? Tényleg megbetegszünk vitamin nélkül?

A vitaminok a táplálék nélkülözhetetlen alkotó elemei. Segítségükkel alakulnak át a táplálék alkotó részei (fehérjék, szénhidrátok, zsírok) a szervezet felépítéséhez és zavartalan működéséhez szükséges anyagokká. Nyáron a vitaminszükséglet zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával, valamint a napfénnyel biztosítható. Télen a zöldség és gyümölcshiányos táplálkozás, a napfény hiánya, a levegőszennyezés indokolja a rendszeres vitaminpótlást. A vitaminhiányos állapot súlyos betegségek előidézője lehet, pl. vérszegénység (B12-vitamin), csontfejlődési rendellenesség (D-vitamin), idegrendszeri megbetegedések (B-vitaminok stb.). Vitaminpótlásra a komplex vitaminkészítmények alkalmasak.

Hallottam arról, hogy a túlzott vitaminfogyasztás káros mellékhatásokkal jár. Mi számít túlzásnak? Napi egy, két, vagy három tabletta?

Túlzott vitaminfogyasztás elsősorban a zsíroldékony, a szervezetből lassan kiürülő vitaminok (A, D, E, K) esetében lehetséges. Az említett vitaminok szükséges mennyiségét minden esetben az orvos állapítja meg. Vízoldékony vitaminok nagy mennyiségben történő alkalmazása (pl. C-vitamin) is káros következményekkel járhat, pl. vesekárosodás, kőképződés, véralvadási zavarok.
Nem a tabletta mennyisége, hanem vitamintartalma határozza meg a túlzott bevitel mértékét.

Sokféle vitamint és vitaminkészítményt forgalmaznak. Honnan tudjuk meg, hogy közülük melyik a legjobb? Milyen szakorvos tud ebben tanácsot adni?

Vitaminpótlásra legalkalmasabbak a komplex vitaminokat és nyomelemeket tartalmazó készítmények. A vitaminszükséglet mértékét a kezelőorvos állapíthatja meg, ellenkező esetben a túlzott, nem kiegyensúlyozott vitaminellátottság kellemetlen melléktüneteket okozhat.

A rádióban hallottam egy izgalmas műsort az antioxidásonkról. Azt megértettem, hogy a daganatok megelőzésében van jelentőségük, de nem jól értettem, milyen élelmiszerekben fordulnak elő?

Az antioxidánsoknak nemcsak a daganatos megbetegedések megelőzésében van jelentőségük, hanem gyakorlatilag valamennyi krónikus megbetegedés kiegészítő kezelésében is (tüdő, máj, gyomor, bél, érelmeszesedés stb.). Legfontosabb antioxidánsok: A-, C-, E-vitaminok, carotenoidok, flavonidok, szelén. A-vitamint tartalmaz: máj, halmájolaj. Carotenoidokat: sütőtök, sárgarépa, paradicsom, narancs, mandarin. E-vitamint tartalmaz: búzacsíra, dió, mogyoró. Flavonidokat tartalmaz: szeder, málna, fekete szőlő, bodza bogyó, áfonya. Szelént tartalmaz: fokhagyma, vöröshagyma, teljes kiőrlésű gabonafélék, torma, zeller, brokkoli. Nagyon fontos antioxidánsok az omega-3 zsírsavak: északi tengeri halak és olajaik.