Barackos gombóc

2011.06.04.

Barackos gombóc

Hozzávalók:

120 ml víz,
120 ml tej,
150 gr vaj,
egy csi­pet só,
50 gr cu­kor,
180 gr liszt,
1 to­jás,
12 friss sár­ga­ba­rack,
10 dkg zsem­le­mor­zsa.

Recepttárunkban ezúttal az osztrák gyerekek egyik kedvencét mutatjuk be, ám bizonyosak vagyunk abban, hogy ezt a finomságot a magyar gyerekek, sőt a felnőttek is szívesen fogadják. Elkészíteni egyszerű, s mivel sok kislány szívesen sürög-forog a konyhában, ezért a főzés menetét úgy mutatjuk be, hogy bárki könnyen követni tudja.

  1. Forraljuk fel a vizet, a tejet, tegyük bele a sót és 50 gr vajat.
  2. Vegyük le a tűzhelyrôl, és adjuk hozzá a lisztet. Keverjük össze.
  3. Adjuk hozzá a tojást, folytassuk a keverést, amíg a massza el nem válik a táltól.
  4. Gyúrjuk rúdformába, és vágjuk 12 egyenlô darabra.
  5. Simítsuk szét az egyes darabokat; vegyük ki a sárgabarackból a magot, és tegyük a massza közepébe.
  6. Hajtogassuk a tésztát a barack köré, úgy hogy eltakarja. Tűzzük össze fogpiszkálóval.
  7. Forraljunk vizet.
  8. Ha a víz forrni kezd, tegyük bele az elsô három gombócot, fôzzük 10 percig.
  9. Folytassuk addig a fôzést, amíg mindegyik elkészül.
  10. Olvasszuk fel a maradék vajat egy serpenyőben.
  11. Pirítsuk meg a zsemlemorzsát, adjuk hozzá a cukrot.
  12. Vegyük le a tűzhelyről, forgassuk meg a cukros zsemlemorzsában a gombócokat. 

Jó étvágyat kívánunk!