A vegyszerek alkalmazásának legfőbb oka az intenzív nagy tömegben történő növénytermesztés és az ugyancsak nagy tömegben történő állattenyésztés. Az élelmiszerek előállítása és tartalma körül egyre több a bizonytalanság, amelyeket igazolnak az utóbbi években előforduló élelmiszer katasztrófák is (kergemarhakór, dioxin, nitroflen-botrány, stb.) A gátlástalan, csak a profitra törekedő, élelmiszer előállítók és azok a kutatók, akik elveiket feladva tudásukat az ember ellen fordítják újabb és újabb eljárásokkal bombázzák a gyanútlan ember egészségét (génmanipulációk, ionizációs besugárzások, stb.). Ezen ámokfutás megakadályozásának egyik lehetősége, a biogazdálkodás, a bio-élelmiszerek előállítása amelyek során tilos szintetikus vegyszerek, műtrágyák, növényvédőszerek használata, tilos génmódosított szervezetek alkalmazása, az ionizációs (tartósító) besugárzás, az állattartásban antibiotikumok, hozamfokozók, míg a feldolgozás során mesterséges adalékanyagok alkalmazása. Ez utóbbiak veszélyességére jellemző, hogy hatásaik között többek között megemlíthetők: rákkeltő hatások, bőrgyulladást, idegrendszert, depressziót, emésztési panaszokat, vesekárosodást, májkárosodást, látáskárosodást, hörgő- és tüdőkárosodást okozó hatások. A biogazdálkodásnak számos előnye van a hagyományos termelési móddal szemben.
Nem szennyezi a talajt, a növények nem tartalmaznak az egészségre káros permetezőszer maradványokat. A biogazdálkodásnak azonban a felsorolt előnyök mellett utolérhetetlen előnye, hogy az így termesztett növények, gyümölcsök, beltartalmi értéke (íz, hatóanyagok, pl. vitaminok, ásványi sók, szerves savak, stb.) messze meghaladja a hagyományos, intenzív módon termelt gyümölcs, zöldségfélék beltartalmi értékét (pl. a vízízű holland és a biotermesztett magyar paradicsom összehasonlítása).
A valódi biotermék ellenőrzött körülmények között termesztett növény, zöldség, gyümölcs, vagy tenyésztett állatból készült. Növényeknél a tápanyag utánpótlás csak szerves eredetű tápanyag lehet és a növényi kórokozókat is mechanikus úton irtják. A kórokozókkal szemben természetes eredetű, az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szerekkel permeteznek, amelyek nem szívódnak fel a növényekben és vízzel könnyen lemoshatók. Az ilyen módon előállított termékek az alacsonyabb hozam miatt mennyiségben elmaradnak a vegyszerekkel kezelt társaiktól és magasabb költségekkel állíthatók elő. A biotermékek mindig drágábbak az egyéb, nem biotermékekkel szemben, de minőségileg nagyságrendekkel magasabb értékeket képviselnek. Napjainkban a mi nemzedékünk iparilag előállított élelmiszereken és aromákon él. Ismerve, és egyre inkább megismerve a hagyományos módszerekkel termesztett növényeket, tenyésztett állatokat elfogyasztott táplálékunkban már nem bízhatunk. A számunkra legmegfelelőbb táplálék kiválasztása az életben maradás egyik feltétele, a biogazdálkodás széleskörű elterjedése és a biotáplálkozás.