Csicsókamártással töltött gomba

2011.10.20. - Írta: betegvagyok.hu

Csicsókamártással töltött gomba

Hozzávalók 4 személyre:

1 adag csicsókamártás,
60 dkg gomba (szár nélkül),
10 dkg füstölt trappista sajt

A gombát megtisztítjuk, szárát kitörjük, sütőlemezre helyezzük, kalapjukkal felfelé fordítva. Mindegyik gombába 1-1 kanálka sűrű csicsókamártást teszünk, majd megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben közepes hőfokon a sajt pirulásáig sütjük. Saláták, barna rizs vagy tetszőleges köret mellé tálaljuk.

Csicsókamártás

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg csicsóka, 5 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl energiaszegény tejföl, 1 kiskanál sűrített paradicsom, 1 dkg Graham-liszt, 1 evőkanál olaj, ízlés szerint bors, pici só

Elkészítés: A csicsókát meghámozzuk, vékonyra lereszeljük, és 10 perc alatt puhára főzzük. Eközben az apróra szelt vöröshagymát az olajon megdinszteljük, majd langyosan az alaposan leszűrt csicsókával, a zúzott fokhagymával, mustárral, sűrítetett paradicsommal, sóval, borssal a lisztes tejföllel behabarjuk, mintegy 5-10 perc alatt jól összefőzzük, tetszés szerintire sűrítjük, annak megfelelően, hogy mire kívánjuk felhasználni. Töltött gombához kicsit sűrűbb, míg tésztához, rizshez hígabb mártást készítünk.

Szénhidrát – összesen: 24 g, 1 adag: 6 g
Energia – összesen: 300 kcal, 1 adag: 75 kcal

Köret ötletek a mártáshoz:

Csicsókamártás makarónival: Hozzávalók 4 személyre:
1 adag csicsókamártás, 15 dkg reszelt sovány sajt, 20 dkg makaróni

Elkészítés: A tésztát kifőzzük és leszűrjük. Tálaláskor a tésztára öntjük a csicsókamártást és megszórjuk reszelt sajttal.

Csicsókamártás gombával és rizzsel: Hozzávalók 4 személyre:
1 adag csicsókamártás, 15 dkg barna rizs, 50 dkg gomba (lehet konzerv is)

Elkészítés: A gombát megtisztítjuk, szükség szerint szeleteljük, kevés vízben puhára pároljuk. Alaposan leszűrjük és a mártáshoz keverjük. Barna rizzsel és tetszés szerinti salátával tálaljuk. Gomba helyett főtt, felkockázott sovány hússal is készíthetjük.