Diéta gyomorfekélyre

2011.08.06. - Írta: Gaálné Póda Bernadette (dietetikus)

Diéta gyomorfekélyre

A fekélybetegség nem csak a gyomorban, vagy nyombélben kialakult elváltozást jelenti, hanem sajnos az egész ember megbetegedését vonja maga után. A fekély kialakulásakor a gyomor, vagy a nyombél belső felületén hámhiány, azaz seb keletkezik. Ilyenkor a gyomor belső egyensúlya megbomlik, ami annyit jelent, hogy a szükségesnél több sósav-pepszin termelődik, míg a védelmet jelentő gyomornedv nyáktartalma a szükségesnél kevesebb.

 

Az egyensúly megbomlásának oka lehet még a gyomor nyálkahártyájának nem megfelelő vérellátása is. Talán elsőként felelős az öröklött hajlam, és az újabb vizsgálatok eredményeként a Helicobacter pylori nevű baktérium is. A betegségnek ez a formája ma már gyógyszeres kezeléssel gyógyítható. A betegség okai között fő helyen szerepel a helytelen életmód és táplálkozás: az idegrendszer kimerülése, az alkoholizmus, a rendszertelen, vagy az egyoldalú étkezés, a dohányzás, az erős és csípős, valamint a túl sós és füstölt élelmiszerek rendszeres fogyasztása. A betegség kiváltója lehet a túl forró étel, a sok cukor, de okként szerepelhetnek a zsírban sültek és tartósítószerek is.

Fontos a rendszeres, napi többszöri vegyes táplálkozás. Célszerű naponta 70-80 g fehérjét fogyasztani, amiből 5-10 dkg a sovány hús és kevéssé fűszerezett húskészítmény, a többi növényi fehérje legyen. 60-70 g zsiradék is az étrend fontos része. Ez hevítetlen olajokból, bizonyos fajta margarinból, tejzsiradékból álljon. Az étrendnek naponta 25-30 g rostot kell tartalmaznia. Ezt 30-40 dkg főzelékfélével, 20 dkg érett gyümölccsel, valamint 15-20 dkg magas rosttartalmú kenyér, vagy péksütemény elfogyasztásával érhetjük el. A betegnek ajánlott a burgonya, a rizs, valamint a sok tojásos kifőtt tészta étrendbe iktatása.

A tejtermékek közül a sovány túró, a kemény sajtok és savanyított készítmények nem okoznak panaszt. A tejet a legtöbb fekélybeteg nem jól tűri. A fűszerek közül a csípős, erősen sós keverékeket kell kerülni. Számtalan friss, vagy szárított fűszernövény szinesíti a választékot az élelmiszerüzletek, vagy fitotékák polcain, amiből választhatunk. Ecet helyett almaecetet használjunk a salátafélékre.

Folyadék napi 1,5-2 liter világos tea, szénsavmentes ásványvíz, natúr gyümölcslé, vagy panaszmentes időszakban akár egy-egy csésze világos kávé is lehet. Nem kell pépes étrenden élni, de jó az aprítással, darálással előkészített, nyersanyagokat puhára főzni.
Szeretném a figyelmet felhívni arra, hogy a konzervek fogyasztása panaszt okozhat. Előnyösebb friss, vagy gyorsfagyasztott élelmiszereket használni.
Az étrend kialakításához segítséget adhat a Medicina Kiadó által megjelentetett a Gyomorbetegek diétáskönyve c. kiadvány.