Édes ünnep cukorbetegeknek

Édes ünnep cukorbetegeknek

Barátok, vendégek, boldogság – az ünnepek már küszöbön állnak. De figyeljünk egymásra: talán cukorbetegek (vagy akár más táplálkozási betegségben szenvedők) is akadnak a meghívottak között. Németországban jelenleg 4,5 millió cukorbeteg él, akik feltehetőleg jól tájékozottak a betegségükkel kapcsolatban, de hogy áll a helyzet a rokonaikkal és barátaikkal?

Mi a cukorbetegség?

Anyagcserezavar, ami különbözőképpen jelentkezhet. Elsődleges tünete, hogy az inzulin nevű hormon, mely a vérben áramló, létfontosságú cukormennyiséget szabályozza, rendellenes működésbe kezd. Ez a hasnyálmirigy által termelt hormon felelős azért, hogy a szervezet fel tudja dolgozni az elfogyasztott cukrot, és újra kiválassza a szervezetből.

Édes nassolás

Mézes süti, cukorrépaszirup, kandírozott narancs- vagy citromhéj – ez mind tabu egy cukorbetegnek. Mogyorós, mandulás, diós és kókuszreszelékes édességeknél pedig az ételek zsírtartalma miatt kell nagyon figyelniük. A cukortilalom ellenére a diabéteszeseknek nem kell lemondaniuk az édességekről. Normál finomított fehér cukor helyett használhatunk édesítőszereket, xilitet, gyümölcscukrot. Ezeket a szervezet lassabban emészti meg, mint a finomított fehér cukrot, és a feldolgozásuk szinte egyáltalán nem igényel inzulint.

Diabetikus ünnepi süti

Biztos, ami biztos, nem árt, ha az egyik sütemény, amivel készülünk a vendégségre, cukorbetegek számára is fogyasztható. Bár élesztős tésztából készül az édesség, nem annyira bonyolult az elkészítése, és egy előnye kétségtelenül van: tudjuk, mi van benne!

58 süti kb. 520 g
3½ süti 12 g szénhidrátnak felel meg

Hozzávalók:

  • 180 g vaj
  • 2 ek tejszín
  • ½ tojás
  • 1 csomag szárított élesztő
  • egy csipet só
  • 250 g búzaliszt
  • 2 ek tej

A díszítéshez használható: gyümölcscukor, mák vagy kömény.

Elkészítés:

Először keverjük össze a vajat a tejszínnel, tojással, élesztővel és sóval. Apránként dolgozzuk bele a lisztet. Meglisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagságúra, és vágjuk ki belőle a kívánt formákat. Tejjel kenjük meg, majd szórjuk meg a kívánt díszítéssel: a mák és kömény dekoratívabb, a gyümölcscukor édesítő hatású. Helyezzük a kivágott darabokat sütőpapírral kibélelt tepsibe, és hagyjuk 5 percig állni. Majd tegyük a 200°C-ra előmelegített sütő felső rácsára, 12-15 percre. Süssük a kívánt szín eléréséig, majd hagyjuk kihűlni, úgy tálaljuk.