Ég veled, tavaszi fáradtság!

- Írta: SzN

Ég veled, tavaszi fáradtság!

A tavasszal együtt a színek is visszatértek életünkbe – ezt pedig nemcsak sétáink során, hanem a zöldséges-standok pultjait szemlélve is megtapasztalhatjuk. Több új, főképp csak ebben az időszakban kapható zöldségféléhez juthatunk hozzá – immár elfogadható áron. Amennyiben pedig napi rendszerességgel fogyasztjuk ezeket, hamar legyőzhetjük a tavaszi fáradtságot – ráadásul a retek és az újhagyma zsíroskenyérrel éppen olyan finom, mint vegyes salátába keverve...

Retek

A tavaszi hónapos retek igen gazdag C-vitamin-forrás, ráadásul illóolajai révén – ezen illóolajok egyébként jelen vannak a fekete retekben és a jégcsapretekben is – serkenti az epetermelődést is, illetve fokozza az epe kiürülését. Ugyanezért jótékony hatást gyakorol a májra és az epehólyagra; fokozza az emésztést és elősegíti a méreganyagok szervezetből való kiürülését – ugyanezért sosem maradhat ki a tavaszi méregtelenítő-programból...

Saláta

A fejessaláta gazdag C-vitaminban, illetve sok B-vitamint (B1-, B2-, B6-vitamint), meszet, fehérjét, kalciumot, káliumot, foszfort, és vasat tartalmaz. Ízanyagai jó hatással vannak a gyomor működésére, és mivel szénhidrát- és kalóriatartalma is igen alacsony, cukorbetegek és túlsúlyosak is bátran bőséggel fogyaszthatnak belőle.

Újhagyma

Az újhagyma nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket: gazdag C-vitaminban, kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, cinket, B1-, B2,- B3-, B5-, B6-vitaminokat, folsavat, H- és E-vitamint is tartalmaz. Erőteljes baktérium- és vírusölő hatással is bír, és jótékonyan hat az emésztésre is. Salaktalanít, így fogyasztása mindenképpen ajánlatos tavaszi tisztítókúrák idején is.