Egészséges csokoládé – csak álom vagy valóság?

Egészséges csokoládé – csak álom vagy valóság?

Egészséges csokoládé – ez úgy hangzik, mint egy valóra vált álom, bár idáig a csokoládénak nem sikerült helyet kivívnia magának az egészséges ételek táborában. Ugyanakkor mégis egyre nagyobb hírnévre tesz szert abból a szempontból is, hogy növekszik azon vizsgálatok száma, mely szerint a csokoládé szívbarát választás lehet.

A csokoládéról és fő összetevőjéről, a kakaóról úgy hírlik, hogy képesek csökkenteni a szívbetegségek kockázati tényezőit. A kakaóbabban lévő flavanolok antioxidáns hatásúak, amik a szívbetegségekkel összefüggésbe hozható sejtkárosodást tudják leredukálni. A flavanolok – amik a fekete csokoládéban sokkal gyakoribbak, mint a tejcsokoládéban – segítenek lejjebb vinni a vérnyomást, és javítják az erek működését.

Ezen kívül van néhány kutatás, mely szerint a csokoládé fogyasztása csökkenti a kockázatát a cukorbetegségnek, a strokenak és a szívrohamnak. De figyelem: ahhoz, hogy ezek az eredmények megerősítésre kerüljenek, még több kutatás elvégzése szükséges.

Addig is, ha szeretnénk az étrendünkbe felvenni a csokoládét, tegyük mértékkel. Miért? Mert a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható csoki olyan összetevőket tartalmaz, mint a zsír, a cukor és a kalória. Ezekből pedig a túl sok hozzájárulhat az elhízáshoz, valamint kockázati tényezőit jelenthetik a magas vérnyomásnak, a szívbetegségeknek és a cukorbetegségeknek. Másrészt viszont magának a kakaónak alacsony a cukor- és zsírtartalma, ez pedig potenciális egészségügyi előnyöket kínál. Ha szeretjük a csokoládé ízét, adjunk sima kakaót a zsírszegény tejhez vagy a reggeli zabpehelyhez.