Együnk kevesebb sót!

2020.10.09. - Írta: Veress Pálma

Együnk kevesebb sót!

A só elengedhetetlen a szervezet számára. A benne lévő nátrium elősegíti az idegsejtek közötti összeköttetést és információfeldolgozást. Víz, kálium és só együttesen szabályozzák a szervezet vízháztartását. De ehhez csak egy kis mennyiségű só szükséges - kevesebb mint egy   teáskanál naponta. Egy átlagos amerikai polgár, közel 20-szor ennyit vesz magához.

A só elsősorban magas vérnyomást okoz. A só megköti a vizet és az érpályán keringő vér térfogata megnő és a megemelkedő vérnyomás érelmeszesedéshez, érelzáródáshoz vezethet. 
A magas nátriumbevitelt emellett összefüggésbe hozzák bizonyos vesebetegségekkel és más súlyos problémákkal.

A legtöbb só, amelyet az amerikaiak fogyasztanak, elkészített és feldolgozott élelmiszerekből származik. A vezető bűnösök közé tartoznak a snackek, szendvicsek, füstölt és pácolt húsok, konzerv gyümölcslevek, konzervek és száraz levesek, pizzák és egyéb gyors ételek, a mártások. 

Itt van ötféle módszer, hogyan csökkentsük napi sóbevitelünk:

1. Használj fűszereket! 
 
A hagyományos magyar konyha szereti a sós ízt. Csökkentsd a bevitt só mennyiségét fűszerek használatával. Kísérletezz, szárított vagy akár friss fűszernövényekkel (fokhagyma, gyömbér, feketebors kurkuma, bazsalikom). Sokkal összetettebb finomabb ízeket érhetsz el mint a túlzott sózással. Ízesítheted például a leveseket és salátákat citromlével, tárkonnyal és egyéb zöldfűszerekkel. A csípőspaprika, a chili és a feketebors pikáns ízt kölcsönöz a húsoknak. A lestyán a kapor és a petrezselyem pedig sok C-vitamint tartalmaz

2. Egészséges zsírok a konyhában. 

A megfelelő egészséges zsírok használatával gazdag ízeket adhatunk ételeinknek. Ilyen például a pörkölt diófélékből készült olaj, az olíva olaj és lenmagolaj. Kevesen tudják, hogy egy fél avokádóban 15 gramm zsír található. Próbáld ki a mustár vagy majonéz helyett használni a szendvicseben. 
 
3. Természetes ízek

Emeljük ki a húsok és zöldségek természetes ízét. A pörkölés kiemeli a zöldségek édességét és zamatát. A húsokat ízesítsük gyengéd olajjal és citrusfélékkel, ha grillezünk. 

4. Kenyér helyett

Napi bevitt sómennyiségünk 35%-át a gabonafélék teszik ki. Még a teljes kiőrlésű kenyér, bár egészségesebb választás is, mint a fehér, jelentős mennyiségű nátriumot tartalmazhat. Az extra sót kihagyhatjuk már reggel. Fogyasszunk kenyér vagy pirítós helyett inkább zabkását friss gyümölccsel reggelire.

5. Nyers élelmiszer
 
A feldolgozott élelmiszerek fogyasztása a sóbevitelünk 75%-át teszi ki. Ezt elkerülhetjük nyers élelmiszerek fogyasztásával. Vásároljunk közvetlen a termelőtől a piacon, a bevásárlóközpontok helyett. Ha pedig feldolgozott élelmiszert vásárolunk, olvassuk el a címkét és inkább válasszuk az alacsonyabb nátrium/sótartalmú változatát a terméknek. 



Forrás: https://www.health.harvard.edu