Éhes? Beteg? Egyen banánt!

Éhes? Beteg? Egyen banánt!

Régen elsősorban a téli szezonban lehetett banánt kapni Magyarországon. Ma ez már szerencsére nem így van, a hideg beköszöntével azonban fokozottan ajánlott minél többet és rendszeresen banánt fogyasztani. Hogy miért? Mert az egyik legtáplálóbb gyümölcs, amely ráadásul multifunkciós egészségvédő is egyben.

Nem véletlen, hogy a sportolók rendszerint edzés előtt vagy után is esznek banánt, hiszen a gyümölcsben minden létfontosságú tápanyag megtalálható. Amennyiben gyorsan kell magunkhoz vennünk valami táplálót, de nincs sok időnk, a banán jó megoldás lehet magas energiatartalmának köszönhetően és éppen ezért betegek számára is ajánlott. De nemcsak ezért.
 
Vitamin- és ásványianyag-bomba
 
A csontokat erősítő kalciumban, a csontok mellett a vérkeringésre is áldásos hatású káliumban, stresszoldó magnéziumban, nélkülözhetetlen vasban és foszforban egyaránt gazdag, de igazi vitaminbomba is: A, B és C vitamint egyaránt rejt. B vitaminból konkrétan annyit, hogy ezen a téren csak nagyon kevés gyümölcs vetekedhet vele. Olyan anyagokat is bőven rejt, amelyek segítségével szervezetünk könnyebben dolgozza fel a glükózt, az agy tápanyagát – ennek megfelelően serkenti az agyműködést is. Gyulladáscsökkentő hatással bír, és akkor sem kell hascsikarásra, hasmenésre számítanunk, ha tejjel együtt fogyasztjuk – ez a szilváról vagy a körtéről elég nehezen lenne elmondható…
 
A magnézium kapcsán már említettük a stresszt, ám emellett más anyagok jelenlétére visszavezethető, „hangulatjavító” tulajdonságokkal is rendelkezik a banán: cukortartalma és a benne lévő triptofán egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy közelebb hozzuk az ideálishoz a helyéből kibillent lelki egyensúlyunkat.
 
Gyógyír a gyomornak
 
A banán az emésztésre is pozitív hatást gyakorol: pektinhatásának köszönhetően serkenti a gyomrunkban zajló folyamatokat, a benne lévő savas komponensek javítják a tápanyagok felszívódását és karotin is található benne, amely antioxidáns tulajdonságai következtében az egész szervezetnek roppant egészséges.
 

A banánfogyasztás gyomorfekélyben szenvedőknek különösen javasolt, mivel a gyomorba került banánpép jótékony hatást gyakorol a sebre. Ehhez persze viszonylag folyamatos fogyasztás szükséges. Ha valaki kevesebb zöldséget és gyümölcsöt eszik – ami télen gyakrabban előfordul, mint tavasszal vagy nyáron –, nagyobb esélye van a vastagbél gyulladásának: a zöldségek, gyümölcsök ösztönzik az emésztést, ha azonban a folyamat lelassul, székrekedés alakulhat ki, ami a gyulladást okozhat. Ameddig nem jut előrehaladott állapotba a probléma, a banánfogyasztás jótékony hatású lehet, mivel kioldja, eltisztítja a beragadt, megrekedt salakanyagokat a bél vonatkozó részeiről.