Enyhíthet-e a forrócsoki a perifériás artériás betegség okozta fájdalmon?

Enyhíthet-e a forrócsoki a perifériás artériás betegség okozta fájdalmon?

A forrócsoki könnyen lehet, hogy enyhíti a lábban jelentkező fájdalmat. Circulation Research- ben megjelent tanulmány szerint azok a perifériás artériás betegségben (PAD) szenvedő felnőttek, akik egy erre a célra kifejlesztett forró csokoládét ittak, kevesebb fájdalmat tapasztaltak a lábukban, mint akik nem.

A PAD betegség során a zsírlerakódások felhalmozódnak, és csökkentik a véráramlást a szíven kívüli artériákban -- leggyakrabban a lábban. A PAD-ban szenvedők gyakran éreznek fájdalmat járás közben. Ezen tanulmány során a kutatók 44 PAD-ban szenvedő betegnek adtak különleges csokoládé-tartalmú italt napi három alkalommal, hat hónapon keresztül. A csokoládé fogyasztók csaknem 60 méterrel tovább tudtak sétálni adott időegység alatt, mint az a kontrollcsoport, akik ugyanannyi, csokoládét nem tartalmazó italt fogyasztottak. A csokoládéfogyasztók izmai is jobban működtek, és a lábikráikba is több vér jutott. Bár a teszt alanyai kifejezetten erre a célra kifejlesztett italt kaptak, a kutatók azt feltételezik, hogy a csokoládé egyik összetevője segít az izmok sejtjeinek az oxigént hatékonyabban felhasználni.

Forrás: https://www.health.harvard.edu/pain/can-hot-cocoa-ease-pain-from-peripheral-artery-disease