Eperlekvár házilag

Eperlekvár házilag

10kg eperből általában 6-8 üveg lesz.

Jól meg kell mosni az epreket és leszedni a csumáját. Csak egészséges gyümölcsöt válasszunk. Lecsöpögtetni, beletenni egy jó nagy tálba és megnyomkodni krumplinyomóval. A lé felét le kell önteni, ebből némi barnacukor hozzáadásával lehet főzni eperszörpöt.

Az eperpépet fel kell tenni lassú tűzre főni. Bográcsban még jobb! Főzni-főzni és kevergetni, amíg el nem fogy a lé nagy része. 1-2 óra is lehet. Ízlés szerint kell barnacukrot tenni hozzá, beleönteni, amennyit gondolunk, 15 perc múlva lehet kóstolni. Ha nem elég édes, megint lehet hozzá tenni. Ha a cukorral rottyant egyet, le lehet venni. Tiszta üvegeket forró vízzel teli tepsibe állítunk, fedelüket forrásban lévő vízben kiforraljuk, így nem romlik meg a lekvár. Csak jól záródó üvegeket válasszunk. Minden üvegbe először egy kanál lekvárt teszünk, nehogy szétrobbanjon. Aztán telemerjük az üvegeket. Tetővel szorosan lezárjuk. Egy nagy ládában takarókat teszünk, beleállítjuk az üvegeinket és betakarjuk. Addig hagyjuk benne, amíg ki nem hül teljesen (2-4 nap).

Jó étvágyat!