Ételintolerancia

egészséges ételektől is lehet beteg a gyerek

2014.03.03.

Ételintolerancia

Válogatós, étvágytalan, hasi fájdalomra panaszkodó, ekcémás, fáradékony, figyelemhiányos gyerekek szülei keresik sokszor éveken át kétségbeesetten a megoldást a problémákra. Nem biztos, hogy gyógyszerek tucatjaira van szükség, lehet, hogy csak egy-két alapanyagot vagy ételféleséget ki kell hagyni az étrendből, s a problémák „maguktól” megoldódnak – hívja fel a figyelmet dr. Májer Éva gyermek-gasztroenterológus szakorvos, aki rámutat: a szerteágazó, sokszor megmagyarázhatatlannak tűnő tünetek hátterében az ételintolerancia is állhat.

 – Nemcsak az ismert érzékenységi reakciókat, mint a csalánkiütést vagy az ekcémát okozhatják a táplálékok, hanem a gyermekek étvágytalansága, ismétlődő hasi fájdalma, hasmenése vagy székrekedése, rendszeres fejfájása, fáradékonysága, de még a gyermekkori elhízás vagy a figyelemzavar, a hiperaktivitás mögött is meghúzódhat ételintolerancia: a gyermek szervezete egyes alapanyagokra, ételféleségekre ellenanyagokat termel, amely szerteágazó, egymástól látszólag különböző, de valójában ugyanazon okra visszavezethető tüneteket válthat ki – mondja dr. Májer Éva gyermek-gasztroenterológus.

A szakorvos tapasztalata szerint a szülők sokszor csak akkor fordulnak gasztroenterológushoz, amikor már sok szakrendelőt végigjártak, ám a vizsgálatok nem derítették ki az okokat vagy a szokásos gyógyszeres kezelések ellenére sem történt érdemi változás. A kivizsgálás során minden esetben ki kell zárni a panaszok hátterében álló esetleges szervi elváltozásokat, ám ha ilyen nincs a háttérben, s nem használnak a kezelések, képbe kerülhet az ételintolerancia, mint kiváltó ok.

– Az ételintolerancia nem ételallergia. Amíg a táplálékallergia a szervezetben termelődött Immunglobulin-E (IgE) antitest közvetítésével heves reakciókat, azonnali rosszullétet, súlyosabb esetben sokkot okoz, ételintolerancia során Immunglobulin-G (IgG) antitest termelődik, amely a tünetek lassabb lefolyását okozza, a panaszok súlyossága összefügg az elfogyasztott étel mennyiségével is. Mivel ételintolerancia esetén nem azonnal, hanem órák, napok elteltével jelentkeznek a panaszok, gyakran fel sem merül, hogy az elfogyasztott táplálék áll a háttérben – magyarázza Májer Éva. Ételintoleranciát gyakorlatilag bármely étel vagy alapanyag kiválthat: gyakoriak a gabonafélék, tejtermékek, tojás, olajos magvak okozta panaszok, viszont olyan „gyanú felett álló” összetevők is lehetnek a ludasok, mint egyes zöldségek, gyümölcsök, fűszerek vagy adalékanyagok. Akinél például egy allergiavizsgálat nem jelez tejallergiát, az attól még lehet intoleráns a tejre.

Az ételintolerancia laboratóriumi vizsgálattal mutatható ki: több mint kétszázféle alapanyag és táplálék vizsgálatára van lehetőség, s ez alapján összeállítható egy olyan diéta, amely révén akár évek óta fennálló panaszok is gyógyszeres kezelés nélkül, néhány hét alatt elmúlhatnak. Amint Májer Éva rámutat, ételintolerancia vizsgálatot 2-3 éves kor felett érdemes elvégezni, mert korábban a gyerekek immunrendszere még nem elég érett ahhoz, hogy egy ellenanyag-vizsgálat valós eredményeket adjon. Miután a gyerekek szervezete sokat változik, előfordulhat, hogy az évek elteltével változik az ételallergia vagy ételintolerancia profilja is, s újra lehet adott ételeket fogyasztani – de az ellenkezője is előfordulhat, hogy idővel újabb alapanyagok is felkerülnek a kerülendő ételek listájára.