Farsangi sajtfánk (farsangi fánk-olaj nélkül)

Farsangi sajtfánk (farsangi fánk-olaj nélkül)

Igazából olyan, mint egy elképesztően könnyű tésztájú sajtos pogácsa. Hamar elkészül, és vendégváró falatnak is tökéletes. Bár azzal számoljunk, hogy nagyon hamar elfogy. Ebből a mennyiségből kb. 20-25 darab lesz. 

Hozzávalók / 4 adag

A tésztához


2.5 dl tej
10 dkg vaj
15 dkg liszt
1 kávéskanál só
1 késhegynyi fehérbors
4 db tojás
10 dkg sajt (comté vagy gruyère)

A tetejére


1 db tojássárgája
5 dkg sajt (comté vagy gruyère)

Elkészítés

  • A tejet a vajjal egy tálban felforraljuk.
  • Ha a tej felforrt, akkor elzárjuk alatta a lángot, és a sóval, borssal elkevert lisztet hozzáadjuk. Gyors mozdulatokkal addig kavarjuk a tésztát, amíg teljesen homogén nem lesz, és elválik az edény falától.
  • A masszát félretesszük kicsit hűlni, majd egyenként hozzáadjuk és elkeverjük benne a tojásokat.
  • Ha mind a négy tojást hozzáadtuk, akkor a sajtot belereszeljük a tésztába, és jól eldolgozzuk.
  • A tésztát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire diónyi nagyságú kupacokat nyomkodunk.
  • A tetejét megkenjük felvert tojássárgájával, majd reszelt sajttal megszórjuk.
  • 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt barnára sütjük.