Gyomor baktériumok és D vitamin: mi az összefüggés?

Gyomor baktériumok és D vitamin: mi az összefüggés?

A D vitaminhiány összefügghet a rákkal, a szív- és érrendszeri betegségekkel és a csontritkulással, de a D vitaminon végzett klinikai vizsgálatok vegyes eredményeket szültek.

Egy új tanulmány segíthet megérteni az okot, amely szerint összefüggés van a vitamin aktív formája és gyomor baktériumok között.
A D vitamin alapvető fontosságú az erős immunrendszer és az egészséges csontozat fenntartásához.

Több tanulmány úgy találta, hogy a vér alacsony D vitamin szintje egy sor betegséggel áll összefüggésben, beleértve a rákot, a szív- és érrendszeri betegségeket, a diabéteszt és a csontritkulást.

Néhány tanulmány még arra is célzott, hogy az alacsony D vitamin szint a súlyosabb COVID-19 esetekkel is összefügg, de az erre vonatkozó kutatások nem egyértelműek.
Ezen összefüggések ellenére a D vitamin tartalmú étrend kiegészítők használatának előnyei egészséges emberek esetében megkérdőjelezhetőnek bizonyultak.

Példának okáért, egy nagyszabású klinikai vizsgálat nem talált bizonyítékot arra vonatkozólag, hogy a D vitamin tartalmú étrend kiegészítők hozzájárulnának az egészségesebb csontozathoz.
Ez a látszólag hiányzó egészségjavító hatás a D vitamin szedése után megdöbbentette a kutatókat.
Az San Diego-i University of California (UC) tudósai most új lehetséges magyarázatot találtak. Az eredményeiket a Nature Communications-ben publikálták.

A dolgozat arra enged következtetni, hogy a gyomor baktériumok fontos szerepet játszhatnak az inaktív D vitamin aktív, egészségjavító formájának létrehozásában.
Amikor az egészségügyi szakértők és kutatók kíváncsiak valakinek a D vitamin szintjére, az inaktív összetevőinek szérum szintjét vizsgálják, mert ebből derül ki, hogy mennyi D vitamint tárol a szervezet.
Ugyanakkor a döntő tényező az lehet, hogy milyen anyagcsere folyamatokkal függ össze, nem pedig az, hogy hogyan tárolja a szervezet.

A mikrobiális változatosság és a D vitamin közti összefüggés akkor is megmaradt, miután minden egyéb tényezőt figyelembe vettek, ami befolyásolhatná azt.
Nem számított, hogy mennyit tartózkodtak a napfényen a kísérlet alanyai, illetve az sem, hogy mennyi D vitamint szedtek. Egyedül az számított, mennyire hatékonyan képes a szervezetük előállítani a D vitamint.

Azon férfiaknál, akik vérében több volt az aktív D vitamin, nagyobb mikrobiális változatosság volt megfigyelhető, több jótékony baktériumfaj élt a gyomrukban.
A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem tudták megállapítani, hogy a magas D vitamin szint az, ami a jótékony baktériumok elszaporodását segíti, vagy az eleve több jótékony baktériumokkal rendelkező szervezet-e az, ami magasabb D vitamin szinthez vezet. A tanulmány másik hiányossága, hogy főleg idős, fehér férfiakon végezték a vizsgálatokat, akik 75%-a szedett valamilyen D vitamin kiegészítőt. A résztvevők mindössze 7%-a volt D vitaminhiányos. Ezek fényében lehet, hogy más populációk esetében nem feltétlenül igazak a tanulmány következtetései.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/gut-bacteria-and-vitamin-d-what-is-the-link

Image by freepik