Gyulladást okozó ételek

Gyulladást okozó ételek

A megelőzés terén fontos kerülnöd a mesterséges anyagokat, a nehezen emészthető élelmiszereket.

A gyulladást okozó ételek szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek


A krónikus gyulladást okozó ételekben gazdag étrendek növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Egy harvardi kutatókból álló csapat által 2020. novemberében publikált tanulmány szerint azok, akik az olyan, gyulladást okozó ételeket részesítik előnyben, mint a cukrozott italok, a vörös- és feldolgozott húsok, illetve a finomított szénhidrátok, 38%-kal nagyobb eséllyel kell szembenézniük szív- és érrendszeri megbetegedésekkel azon társaikhoz képest, akik a krónikus gyulladást megelőző étrendet fogyasztották. A gyulladáscsökkentő ételek több rostot és antioxidánst tartalmaznak. Ilyenek a leveles zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszerek, a tea és a kávé.

A kutatók ezekre a következtetésekre úgy jutottak, hogy összehasonlítottak több mint 200.000 nő és férfi adatait két, a nővérek egészségét vizsgáló tanulmányból, és egy egészségügyi szakdolgozókról készült tanulmányból. A résztvevőket volt, hogy akár három évtizeden keresztül is vizsgálták. A szerzők szerint még további vizsgálatok szükségesek a végső megállapításokhoz, de egyelőre úgy tűnik, hogy a gyulladáscsökkentő diéta lehet a kulcs a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

https://www.health.harvard.edu/heart-health/eating-foods-that-trigger-inflammation-may-lead-to-cardiovascular-disease 

Image by wayhomestudio on Freepik