Ha kevés a vas…

2018.10.08. - Írta: Veress Pálma

Ha kevés a vas…

A vérszegénység legfőbb oka a vashiány: a szervezetben zajló hemoglobin-szintézishez ugyanis megfelelő vaskínálatra van szükség. Mit együnk, ha vashiányosok vagyunk?

A vas nélkülözhetetlen a hemoglobin felépítéséhez

Egy felnőtt ember szervezetében átlagosan 2-5 gramm vas található, a férfiakéban némileg több, mint a nőkében.

A szervezetben található vas 70-95 százaléka, vagyis túlnyomó többsége a keringési rendszerben található a vörösvértestekhez kapcsolódóan, a többi pedig a szervezet vasraktáraiban: ezek a tulajdonképpeni tartalékok.

Magyarországi viszonylatban az átlagos napi étrend 10-15 milligramm vasat tartalmaz, aminek mintegy 10 százaléka szívódik fel a gyomorból, illetve a vékonybél felső szakaszából.

A napi természetes vasvesztés körülbelül 1 milligrammnyi. Amennyiben a szervezetben éppen kevés vas áll rendelkezésre, a felszívódás üteme gyorsul. Mivel ezek a szabályozási mechanizmusok csak felnőttkorra alakulnak ki, figyeljünk rá oda, hogy a kisgyerekeknél ne essünk át a ló túlsó oldalára a vasbevitellel, a túlzások ugyanis károsak.

Ami a vashiány esetén folytatandó táplálkozást illeti, elöljáróban le kell szögezni: a növényi eredetű táplálékokban található vas felszívódása lényegesen gyengébb, mint az állati eredetű élelmiszerekben lévőé. Ez azt vonja maga után, hogy aki vegetáriánus életmódot folytat, az nagyobb eséllyel lesz vashiányos, mint aki megfelelő vegyes étrendet alakít ki magának.

A felszívódást emellett számos tényező gátolja:


Ilyen elemek a réz, a cink, a fitát, a mangán és az oxalát, vagyis ha vashiányosok vagyunk, fogyasszunk mértékkel azokból az ételekből, amelyek ezeket rejtik. Utóbbiak közül különösen a gabonafélék emelendők ki, de a hüvelyes zöldségeket vagy a diót is megemlíthetjük. Az egyébként egészséges polifenolok szintén nehezítik a felszívódást, vagyis ha vasgazdag táplálkozást írt elő az orvos, ne igyunk túl sok teát.

Vashiány esetében fokozottan javasolt:

A húsételek fogyasztása, ezen belül is különösen sok a vas a vörös húsokban, illetve a májban, de a halban és a szárnyasokban, illetve a tojásban is nagy mennyiségben található. A zöldségek közül a spenót és a cékla rejt különösen sok vasat (előbbiben azonban sok az oxalát is), illetve bizonyos gyümölcsök (így a szeder, a ribizli vagy a málna).

Fontos kiemelni:

Az állati ételekben lévő vas és a növényi eredetű vas segítik egymás felszívódását, és ugyanígy a savas kémhatású táplálékok is jótékonyan hatnak a hasznosulás folyamatában.

Mindebből következően a húsokat lehetőleg zöldségkörettel, így például paradicsomot, káposztát tartalmazó salátával együk, méghozzá minden egyes nap, desszertnek pedig gyümölcsöt válasszunk édességek helyett. A vörösborok mértékletes fogyasztása szintén javasolt, ezek ugyanis szintén jó hatással bírnak a vasháztartásra.

Nyugodtan egészítsük ki étrendünket vastartalmú pezsgőtablettával is, de ezt kizárólag a csomagolás utasításai szerint adagoljuk, a vastabletták alkalmazásáról pedig kérjük ki orvosunk véleményét.