Halfilé zöldséggel

2012.06.14.

Halfilé zöldséggel

Hoz­zá­va­lók 4 sze­mély­re:

  • 4 hal­fi­lé (le­he­tő­leg fe­hér­hú­sú, ra­ga­do­zó­hal)

A pá­co­lás­hoz:

  • cit­rom­lé, bor­ecet, szó­ja­szósz, fris­sen őrölt fe­ke­te bors,
  • 1 te­ás­ka­nál őrölt pi­ros­pap­ri­ka

A már­tás­hoz:

  • 2 cso­kor zöld­hagy­ma,
  • 10 dkg szó­ja­csí­ra (el is hagy­ha­tó),
  • 25 dkg csi­per­ke­gom­ba,
  • 1 evő­ka­nál vaj (vagy mar­ga­rin),
  • 1 po­hár fe­hér­bor,
  • 5 dkg főtt son­ka,
  • 1 te­ás­ka­nál ka­kukk­fű,
  • 1 mok­kás ka­nál őrölt sze­re­csen­dió,
  • 1 mok­kás ka­nál cayenn­bors,
  • 2 dl tej­szín,
  • 2 evő­ka­nál vá­gott pet­re­zse­lyem

A halfilét sóval, borssal, paprikával fűszerezzük. Kevés citromlével, a borecettel és a szójaszósszal locsoljuk meg, és 10-15 percre tegyük hűtőszekrénybe. Vágjuk a megmosott, tisztított hagymát zöldjükkel együtt karikára. A gombát mossuk meg, és szeleteljük fel, de hagyhatjuk egészben is. A zöldségeket a vajjal, vagy margarinnal együtt tegyük egy üveg, vagy porcellán edénybe, öntsük rá a bort, és 600 W teljesítményen 10-12 percig pároljuk.

A főtt sonkát vágjuk fel vékony csíkokra, és a fűszerekkel együtt adjuk a megpárolt zöldséghez. Helyezzük bele a halat, 600 W teljesítménnyel pároljuk 6-8 percig. Egy csapott evőkanál étkezési keményítőt keverjünk össze kevés tejszínnel csomómentesre, egészítsük ki 2dl- re, öntsük a halas zöldségre, és további 10-12 percig 450 watton folytassuk a párolást. Tálaljuk a halszeletet előmelegített tányérokra, és mártást – ha kell utánfűszerezve – öntsük köré. Apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
A mikrosütőben készített ételeket erősebben kell fűszerezni!