Hogyan csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát?

- Írta: Veress Pálma

Címkék: rák
Hogyan csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát?

Mit tehetünk, hogy a rákbetegségek felett győzzünk? A rák legyőzése nem csak orvosi feladat! Fel kell ismernünk saját felelősségünket egészségünk megőrzésében és a rákos betegségek megelőzésében!
A cél az, hogy a daganatok lehetőség szerint ki se alakuljanak. Ehhez azokat a tényezőket kell jobban megismernünk és kiküszöbölnünk, amelyek fokozzák a rák kialakulásának kockázatát.
 

Az Európai Közösség Rákellenes 10 parancsolata!

  1. Ne dohányozzon!
  2. Alkoholos italokat, bort és sört is csak mértékkel fogyasszon!
  3. Óvakodjon a túlzott napozástól!
  4. Tartsa be munkahelyén a munkavédelmi előírásokat!
  5. Egyen sok friss gyümölcsöt, zöldségfélét és rostban gazdag ételt!
  6. Óvakodjon az elhízástól! Kerülje a zsíros ételeket!
  7. Forduljon orvoshoz, ha valahol csomót tapint, ha észreveszi, hogy régi anyajegye megváltozott, vagy rendellenes vérzést tapasztal!
  8. Forduljon orvoshoz, ha valamilyen elhúzódó problémát észlel, mint amilyen a hosszan tartó köhögés vagy rekedtség, bélműködési szokások megváltozása vagy váratlan testsúlyveszteség!
  9. Rendszeresen – legalább háromévente – járjon méhnyakszűrésre!
  10. Végezzen rendszeresen emlővizsgálatot, és ha hívják, menjen el a mammográfiás vizsgálatra (45-65 év között kétévente)

Életmódunk jelentősen befolyásolja a rák kialakulásának kockázatát. Mire figyeljünk leginkább?


Testmozgás

A rendszeres testmozgás segít az ideális testtömeg elérésében/megtartásában, valamint jótékony hatású egyes betegségek megelőzésében. Legalább 30 perc közepes intenzitású testmozgás (pl. tempós séta) Ajánlott a hét legalább 5 napján.

A rendszeres testmozgás jótékony hatásai:

  • Segíti az ideális testtömeg fenntartását.
  • Támogatja az egészséges csontok, izmok és ízületek kialakulását/fenntartását.
  • Csökkenti a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
  • Elősegíti a fizikai és a szellemi jólétet.
  • Csökkenti a szívbetegség miatti halálozás valószínűségét.
  • Csökkenti a bármilyen okból bekövetkező idő előtti halálozás kockázatát.
  • Csökkentheti a méh- és az emlőrák, a vastagbél- és a veserák, valamint további ráktípusok kialakulásának kockázatát!

A különféle mozgásformák energiafelhasználása változó:

  • Sétálás, mérsékelt tempójú kerékpározás: 240-300 kcal/óra
  • Páros tenisz, tempós gyaloglás, görkorcsolyázás: 300-420 kcal/óra
  • Kocogás, közepes tempójú kerékpározás, egyes tenisz, síelés: 420-600 kcal/óra
  • Futás, aerobik, intenzív kerékpározás: 600 vagy több kcal/óra


Táplálkozás

A táplálék helyes kiválasztásával az összes daganatos betegség mintegy harmadának kialakulása megelőzhető! A helyes táplálkozási szokások kialakítása nem megy egyik napról a másikra. Szánjon időt ételei elkészítésére, fogyasszon minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, sok rostot tartalmazó ételt és kerülje a zsíros ételeket!

Milyen ételeket fogyasszunk?

  • Válasszon alacsony zsírtartalmú húst, tejet, tejterméket!
  • Zsírban sütés helyett pároljon, grillezzen, használjon alufóliát, teflonedényt!
  • Fogyasszon teljes őrlésű gabonából készült, rostban gazdag pékárut, tésztafélét!
  • Fedezze fel újra a főzelékféléket és naponta többször fogyasszon gyümölcsöt, zöldséget!
  • Csökkentse a cukor- és só fogyasztást!
  • Kerülje a mértéktelen italozást!
  • Egyen naponta 4-5 alkalommal, kevesebbet és lehetőleg mindig azonos időben!
  • Fogyasszon alacsony glikémiás indexű* ételeket)!

 

A napi energiaszükséglet kiszámolása:

A nyugalmi energia igény (700-900kcal) + fizikai aktivitás mértéke szerinti energiaigény (1,2es szorzó: ülőmunka, 1,4-os szorzó: közepesen aktív életmód).

Férfiaknál: (900 + 10-szer a testsúly (kg) x 1,2-1,4. Pl. 80 kg-os férfinál (900 + 80 x 10) x 1,2-1,4 = 2040-2380 kcal/nap

Nőknél: (700 + 7-szer a testsúly (kg) x 1,2-1,4. Pl. 60 kg-os nőnél (700 + 7 x 60) x 1,2-,14 = 1344-1568 kcal/nap

*Glikémiás index: Azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan és milyen mértékben emeli a vércukorszintet. A kedvezőtlen hatásokért a magas glikémiás indexű táplálékok a felelősek.


Elhízás

Az elhízás számos daganat (emlő-, méhtest-, vese-, epehólyag-, nyelőcső- és vastagbélrák) kialakulásának egyik kockázati tényezője. Emellett növeli a koszorúér-betegség, a magas vérnyomás-betegség és az agyi érkatasztrófák kialakulásának veszélyét. Az elhízott embereknél jóval gyakrabban alakul ki anyagcserezavar, 2-es típusú (úgynevezett időskori) cukorbetegség vagy metabolikus szindróma.

Az elhízás oka sokszor a rossz családi szokások átvétele.
Ha túlsúlyos, napi kalóriabevitele ne haladja meg az 1200 kcal-t (nők), ill. 1500 kcal-t (férfiak)!
Este 6 után már ne egyen! Ezzel a módszerrel heti 0,5 kg-ot, havi 2 kg-ot, fél év alatt 12 kg-ot veszíthet a súlyából!


Dohányzás

A tüdőrákos esetek 90)-áért a dohányzás a felelős, ami legalább további 10 ráktípus kialakulásában is szerepet játszik.

  • A dohányfüst több mint 60, igazoltan rákkeltő anyagot tartalmaz.
  • A passzív dohányzás is tüdőrákot okozhat!
  • A „light” cigaretták sem csökkentik a tüdőrák kialakulásának kockázatát, hiszen nem a nikotin, hanem az egyéb rákkeltő enyagok okozzák a rákot!
  • A dohányzás a szív- és érrendszeri katasztrófák (infarktus, szélütés, trombózis) kialakulásához is nagyban hozzájárul.


Bőrvédelem

Bőrrákot leggyakrabban a helytelen és mértéktelen napozás okoz!

  • Védje magát a napégés ellen!
  • A déli órákat (11-15 óra között) töltse árnyékban!
  • Legalább 15-ös faktorszámú naptejet használjon!
  • A szolárium mértéktelen használata bizonyosan gyorsítja a bőr öregedését, újabb megfigyelések szerint a bőrrák kockázatát a szoláriumokban használt UVA sugárzás is növeli.

 

Milyen anyajegy-elváltozásoknál forduljon orvoshoz?

  • Új anyajegy megjelenése
  • Az anyajegy alakjának, színének, szegélyének megváltozása 8megnagyobbodása, sötétebbé válás, a körvonalának szabálytalanná válása),
  • Az anyajegy vérzik, váladékozik, hámlik vagy viszket.