Hogyan kerüljük el a gyomorégést?

2011.05.09. - Írta: DÁ

Hogyan kerüljük el a gyomorégést?

Milliók küzdenek a jól ismert kellemetlen, savas érzéssel, ami alapos étkezések után jelentkezik. Habár ma már kaphatók a gyomorégés ellen jól alkalmazható gyógyhatású, emésztést segítő készítmények, a legjobb mégis elkerülni a bajt. Ehhez persze a táplálkozásunkat kellene megváltoztatni, ami viszont jóval nehezebb, hiszen mindennapi ételeink jelentős része fokozza a savtermelést. Összeállításunkban hét olyan élelmiszert sorolunk fel, amelyek biztosan nem használnak a probléma megoldásának.

Csokoládé

Rossz hír a csokiimádóknak, hogy kedvenc csemegéjük sokkal inkább felelős a gyomorégésért, mint bármi más. Ennek több oka is van: a csokoládé nemcsak koffeint, hanem egyéb serkentőket is tartalmaz, így például teobromint, amik egyaránt fokozzák a savtermelődést. Ugyanígy a zsír is, ami szintén bőségesen található a csokoládéban, nem is beszélve a kakaóról. Az étcsokoládé ebből a szempontból is lényegesen jobb választás a tejcsokinál, de nézzünk szembe a tényekkel: mindenféle csokoládé hozzájárul a gyomorégéshez.

Szénsavas üdítők

A csokoládé mellett a gyomorsav-problémák elsődleges okozói. A buborékok helyet követelnek maguknak a gyomorban, és az így megnövekedett nyomás következtében a savas tartalom feljebb kerül. A koffeintartalmú vagy savanykás üdítők a lehető legrosszabbak ezen a téren, a vizsgálatok tanúsága szerint leginkább mégis a kólától érdemes tartózkodni – igen, a diétástól is.

Olajban sült ételek

A leggyakrabban ezeket szokás összefüggésbe hozni a gyomorégéssel, különösen annak állandósult formájával és a vele járó mellkasi fájdalmakkal. Mindegy, hogy alaposan vagy mérsékelten sütöttük át az adott húst, burgonyát vagy bármi mást, a hatás ugyanaz.

Alkohol

Nem minden szeszesitalnak magas a savtartalma, de mivel az alkoholos italok ellazítják az izmokat, hatásukra a gyomorszájon át könnyebben jut be a gyomorsav a nyelőcsőbe. Napi egy pohár bortól vagy sörtől, néha egy kupica pálinkától semmi bajunk sem lesz, a rendszeres alkoholfogyasztás azonban gyomorégést okoz. Különösen tartózkodjunk a savas hatást csak fokozó keverékektől, a narancsos italmixektől és társaiktól.

Magas zsírtartalmú tejtermékek

Először is szögezzük le: minden magas zsírtartalmú étel kockázatra hajlamosít a gyomorégést, illetve a refluxbetegséget illetően. Egyik zsíros vaj vagy sajt sem jobb a másiknál ezen a téren. Ha sajtimádók vagyunk, de gyakran ég a gyomrunk, valamiről le kell mondanunk.

Magas zsírtartalmú húsok

Ha tehetjük – márpedig miért ne tehetnénk –, csak mértékkel fogyasszunk marhahúst, disznóhúst vagy bárányhúst. Ezeket a gyomor lassabban emészti meg a szárnyasoknál. Ne legyünk mértéktelenek!

Kávé

Ugyan miért is vonnánk meg magunktól azt a napi egy-két csésze kávét? Semmi okunk sincs erre. Ha viszont egész nap kávét iszunk, ne csodálkozzunk az állandó maró érzésen, mellkasi nyomáson és a kialakuló refluxbetegségen. Igyunk inkább kamillateát, zöld teát kávé helyett.