Hogyan táplálkozzunk a bőrtípusunk szerint?

Hogyan táplálkozzunk a bőrtípusunk szerint?

A hibátlan bőr titka az étrendünkben rejlik.

A múlt héten látogatást tettem egy patikában, hogy diagnosztizáltassam, illetve gyógyírt kérjek a bőrproblémáimra. Miután kis papírdarabokat raktak a homlokomra és az államra, hogy megmérjék a bőrömön található zsír mennyiségét, a patikus megállapította, amit én is sejtettem, hogy szinte semennyi sem található rajta. Kicsit optimistább voltam a bőröm vízvisszatartásával kapcsolatosan, ami be is igazolódott, a még pont normálisnak mondható, 30-50 százalékos kategóriába mértek.

Az eredményeim ennek ellenére igencsak kiábrándítóak voltak, ahhoz képest, hogy napi 4 liter vizet iszom meg minden nap, az ajánlott 2 literes mennyiség dupláját. Vajon a korai ráncok és a kiszáradt bőr elkerülhetetlen sorsára vagyok ítélve, vagy létezik esetleg más módja is a bőröm épségének megőrzésére? Konzultáltam egy dietetikussal, aki el is látott a megfelelő tanácsokkal, többek között, hogy hogyan hidratáljam a bőrömet, kívül-belül. Bár a patikában a tüneteket helyileg is csillapítják, az általunk fogyasztott étel is lehet gyógymód az arcunkon viselt gondokra. A testünkben minden mindennel összefüggésben van, magyarán az esetleges hegek és egyéb elváltozások az arcbőrünkön, árulkodó jelek lehetnek a nem megfelelő étkezésnek és a nem megfelelő életvitelnek.

Ez nemcsak egészségügyi igazság, de ősi ayurvédikus elv is egyben. A bőrünk, testünk és a személyiségünk ismerete, a kiegyensúlyozott élethez elengedhetetlen, vegyük végig, hogy milyen javaslatokat tettek a dietetikusok, minden egyes bőrtípusnak megfelelően:

Pattanásos, aknés bőrtípus:
„A pattanások általában hormonális és emésztési zavarok miatt jelennek meg, ezért legyünk biztosak benne, hogy a szervezetünk a táplálékot a lehető leghatékonyabban dolgozza fel, a lúgos ételek fogyasztása pedig ezért kulcsfontosságú. Gyakrabban egyen alacsony glikémiás indexű ételeket, többek között, bogyósféléket, zöldeket, édes burgonyát, grapefruitot, illetve keményítő mentes zöldségeket.” Állítja Dorit Jaffe a Whole Healthy Glow alapítója és fő dietetikusa.
„Ha lenmaglisztet vagy olajat adunk a reggeli étrendünkhöz, akkor ez segíthet a bőr nyugtatásában, és ráadásul gyulladáscsökkentő hatással is bír. Szedjen kurkumás táplálék kiegészítőt, vagy főzzön sűrűbben ezzel az ősi indiai csodafűszerrel, ami többek között méregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatással is bír. A kurkuma elősegíti az emésztést, és kitisztítja a felgyülemlett méreganyagokat melyek a pattanásokat okozhatják, ráadásul a máj méregtelenítését is elősegíti, és kitisztítja az elraktározódott mérgeket.” Nyilatkozta Jaffe.
Jaffe kedvenc, mindenre alkalmazható orvossága, a langyos citromos víz, melyet reggelenként kell fogyasztani, ez pedig méregteleníti a szervezetet, beindítja az anyagcserét, és megakadályozza a pattanások kitüremkedését.

Továbbá ha pattanásoktól szenvedünk, óva int olyan anyagok fogyasztásától, mint a cukor, alkohol, koffein, tej-termékek, földi mogyoró és mogyoróvaj, szója, és a glutén. „Mind a feldolgozott, mind a természetes cukorfélék emelik a tesztoszteron szintet, és hormonális kiegyensúlyozatlansághoz vezetnek, ami így pattanásos kitüremkedéseket és pöffedtséget eredményez. Az alkoholban található cukrok is hasonló hatással bírnak, ráadásul még dehidratálnak is.” Mondta Jaffe.
„Lehetőleg ne egyen mogyoróvajat, mivel hajlamos a penészedésre még akkor is, ha házi készítésű termékről van szó, és nagy pusztításra képes az emésztőrendszerben. Ha a mogyoróvaj fogyasztása után pattanások jelennek meg a homlokán, ne csodálkozzon, hiszen nagyon rossz hatással van a belekre.” Tette hozzá Jaffe.
Az ayurvédikus elvek értelmében, a pattanás általában a kiegyensúlyozatlan Pitta bőrtípusoknál fordul elő. A Pitta bőrtípus alapvetően melegebb hőmérsékletű, tehát ahhoz, hogy ezt csökkentsük, kevesebb fűszeres, és melengető ételt fogyasszunk.

A száraz és a ráncosodásra hajlamos bőrtípus:
A ráncosodásra hajlamos bőrtípusú emberekre, a leghétköznapibb és gyorsan elkészített ételek jelentik a legnagyobb veszélyt, magas antioxidáns tartalmuk miatt. Jaffe ezért őstermelőktől származó áfonya, szeder, goji bogyó, nyers kakaó, prémium minőségű Matcha zöld tea, és sötét zöld zöldségek fogyasztását ajánlja, melyek nagyban tartalmaznak növényi hatóanyagokat, és segítik a vérerek tágulását.
Egy másik módszer még, hogy az étkezéssel egy védőburkot vonunk a bőrünk köré. „Az Aloe vera nemcsak külsőleg hatásos, de ha szájon át vesszük magunkba, még jobban kamatoztatja gyógyító hatását. Az Aloe vera olyan antioxidánsokat tartalmaz, melyek között megtalálhatók a C, A illetve E vitaminok is. Ezek az anyagok megóvják a bőrt az olyan szabad gyököktől, melyeknek a testünk a környezetünkből adódóan van kitéve. Az Aloe továbbá olyan nélkülözhetetlen ásványi anyagokban is gazdag mint, a kálcium, kálium, magnézium, krómium, a cink és a szelén, melyek mind-mind elősegítik az egészséges bőr előnyére válnak. Az Aloe verát összekeverhetjük szűrt vízzel, vagy a reggeli smoothie-val.” Tanácsolta Jaffe.
A száraz és ráncos bőrtípusú emberek az ayurvédikus típusokból a Vata típusba sorolhatóak. A Vata bőrtípusú embereknek általában a természetesen édes, savanyú, és melengető ételek fogyasztását ajánlják. A keserű, fanyar, és csípős ételeket, illetve a száraz, hideg és hűsítő ételeket azonban kerülniük kell.
A sok langyos víz fogyasztása is segíthet a szervezet belső tisztításában és hidratálásában.”Az egészséges zsiradékok fogyasztása, mint a ghí vagy az olíva olaj, szintén javasoltak a máj méregtelenítéséhez.” Tette hozzá Jaffe.

Zsíros bőrtípus:
„A zsíros bőrtípus nagyon hasonlít a pattanásos bőrtípushoz, úgyhogy a legjobb, ha az alacsony glikémiás indexű ételeket kerüljük csak úgy, mint a tejtermékeket, és az omega-3-ban gazdag ételeket, mint például az avokádó, a nyers lazac, a kókusz olaj, chia-mag, lenmag és a tökmag.” Tanácsolja Jaffe.”Semmilyen szárított élelmiszert ne fogyasszon, mivel a legtöbb káros olaj fajtákat tartalmaz, melyből így a szervezet még többet termel és el is raktároz.”
A vastag és zsíros bőrtípus az ayurvédikus bőrtípusok közül a Kapha típusok közé sorolható. A Kapha bőrtípusba tartozóknak, általában a sok zöldség, és a sok víz fogyasztása ajánlott, megkönnyítve így a bőrük belső tisztítását. „Nekik azt tanácsolom, hogy főzéskor olyan melengető fűszereket használjanak, mint a gyömbér vagy a fekete bors, hogy elősegítsék az emésztést és gátolják az emésztési problémákat.”Mondta Jaffe.
Ha az intenzív bőrápolás nem változtat bőr problémáin, nyugodt szívvel fordulhat az élelmiszerekhez segítségért, ártani nem árthat.