Jó és rossz koleszterin

Jó és rossz koleszterin

Létezik jó és rossz koleszterin. A koleszterin nélkülözhetetlen összetevője az emberi szervezetnek. Jóllehet a vérben, ha a koleszterin koncentrációja emelkedik, csendesen, tünetek nélkül akár a szívinfarktus okozója is lehet. Minden sejtben megtalálható a koleszterin, amely hozzájárul az ételek emésztéséhez, hormont és D-vitamint termel. Ugyan a szervezet termeli, de az elfogyasztott ételekből is hozzájuthatunk.

Két típusú koleszterint ismerünk; az LDL-koleszterint (low-density lipoprotein) rossz koleszterinnek is nevezik és a HDL-koleszterint (high-density lipoprotein), azaz a jó koleszterint.

Amit érdemes tudni a koleszterinről:

  • a koleszterin a szervezet által létrehozott alapvetően szükséges összetevő. Az állati eredetű elfogyasztott ételekből is bejuthat szervezetünkbe,
  • a magas koleszterinszínt kialakulása megakadályozható a helyes diéta kiválasztásával és rendszeresen végzett testmozgással,
  • a magas koleszterin színt nem okoz panaszokat, gyakorlatilag tünetmentes,
  • ha az életmódváltás nem hozza meg az eredményét és továbbra is magas a koleszterin színt az orvos megfelelő gyógyszert írhat fel.

Mi a koleszterin?

A koleszterin egy olajalapú, a vérben nem oldódó anyag, amelyet a szervezetben a lipoproteinek szállítanak.


Két típusú lipoprotein szállítja a koleszterin részecskéket

  • Az alacsony sűrűségű lipoprotein – LDL-koleszterin, az úgynevezett „rossz” koleszterin
  • A magas sűrűségű lipoprotein – HDL-koleszterin, az úgynevezett „jó” koleszterin

A koleszterinnek négy elsődleges feladata, amely nélkül nem tudnánk létezni

  • Hozzájárul a sejtfalak szerkezetének kialakulásához.
  • Epesavat hoz létre a bélben.
  • Hozzájárul a D-vitamin termeléséhez.
  • Hozzájárul bizonyos hormonok termeléséhez.

A magas koleszterinszint kialakulásának okai

A magas koleszterinszint potenciális veszélye a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának és közvetlenül szívinfarktust is okozhat. Az érfalakban lerakódott koleszterin szűkületet okozhat, ezáltal akadályozza a vér normális átfolyását, ami atherosclerosishoz (érszűkülethez) vezet.

A normális koleszterinszínt megtartásában segít a megfelelő diéta fogyasztása. Érdemes csökkenteni bizonyos anyagok bevitelét, mint például:

  • koleszterin – az állati eredetű ételek, húsok és sajtok,
  • telített zsírok – amelyek megtalálhatóak bizonyos húsokban, tejtermékekben, csokoládéban, sütött termékekben, és feldolgozott ételekben,
  • transzzsírsavak – amelyek sült és feldolgozott ételekben találhatóak.

A túlsúly szintén a magas koleszterinszint (HDL) kialakulásához vezethet. Genetikai okok is okozhatják a HDL kialakulását – nagyon magas koleszterinszint lehet öröklött betegség miatt is. A túl magas koleszterinszint hozzájárulhat más betegségek kialakulásához. Ilyenek például a cukorbetegség, máj- és veseproblémák, a policisztás petefészek betegség (PCOS), női hormonok megnövekedése és pajzsmirigy elégtelenség.

A magas koleszterinszintnek közvetlenül nincsenek tünetei. Ellenőrzése a rendszeres vérvétellel történhet.

Koleszterint bizonyítottan csökkentő ételek a zab, árpa, teljes kiőrlésű gabona, a bab, dió, növényi olajak, gyümölcsök (elsősorban az alma, szőlő, eper és a citrusok), a szója és szója alapú ételek, halak, (lazac, tonhal, szardínia), rostban gazdag ételek, vörös húsok, zsíros tejtermékek, margarin.

Miként előzzük meg a magas koleszterinszint kialakulását?

Szakemberek életmódváltást javasolnak a magas koleszterinnel rendelkezők esetében, de olyanok számára is, akik szeretnék elkerülni a magas koleszterinszint kialakulását. Ezek a változások csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását, és a szívinfarktus veszélyét.

  • mediterrán diéta fogyasztása javasolt,
  • rendszeres testmozgás,
  • adohányzás mellőzése,
  • normális testsúly elérése, megőrzése.

 Forrás: www.medicalnewstoday.com