Jót vagy rosszat tesz nekünk a méz?

Jót vagy rosszat tesz nekünk a méz?

A mézet nagyon gyakran úgy nevezik, mint a hagyományos cukor természetes, egészséges alternatívája. Ez leginkább annak köszönhető, hogy számos egészségügyi előnye, valamint magas antioxidáns tartalma van. Egyesek úgy hiszik, hogy a méz a megfelelő megoldás, amikor egy kis édes után vágyunk. Mások viszont pont a magas cukortartalma miatt mellőzik. Ebben az írásban megpróbáljuk összeszedni, hogy a méz vajon jót vagy rosszat tesz-e nekünk.

Mi is a méz?


A méz édes, szirupos anyag, amelyet a méhek a növényi nektárok segítségével termelnek. Először összeszedik a nektárt, majd megeszik és megemésztik. Végül kiürítik és mézet készítenek belőle a méhkasban. A mézet viaszos szerkezetben tárolják, amelyeket méhsejteknek neveznek. Ezeket pedig az emberek méhészeti gyakorlat révén egyszer csak összegyűjtötték. Rengeteg féle méz elérhető manapság, amelyek függenek a növényi forrásoktól. Valamint, hogy nyers vagy pasztőrözött formában készülnek-e. A gyakori típusok a következők:

  • Vegyes virágméz
  • Akácméz
  • Hársméz
  • Gesztenyeméz
  • Repceméz
  • Napraforgóméz
  • Fenyőméz


Bár nagyban függ a táplálkozási profil típusától, de általánosan egy evőkanál méz (21 gramm) 64 kalóriát és 17 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ezen kívül több mikrotápanyagot is tartalmaz, például káliumot, vasat és cinket.


Antioxidánsokban gazdag


A jó minőségű méz gazdag a fontos antioxidánsokban. Mint például a fenolos savak és flavonoidok, amelyek támogathatják a jobb egészséget. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amik segítenek a betegségek leküzdésében, ezzel csökkentve az oxidatív sejtkárosodás kockázatát. Ezek a vegyületek központi szerepet játszanak az egészségben és a betegségekben. Egyes kutatások szerint segíthetnek a krónikus betegségek ellen, mint például a szívbetegség vagy cukorbetegség. Valamint több kutatás kimutatta azt is, hogy bizonyos típusú mézek fogyasztása növelheti a vér antioxidáns tartalmát.


Javíthatja a szív egészségét


A minőségi méz fogyasztása javíthatja a szív egészségének különböző aspektusait, mivel az bizonyítottan csökkenti a szívbetegség számos kockázati tényezőjét. Például egy 30 napos vizsgálat összehasonlította a hagyományos cukor és a méz hatását 55 emberen. Ennek eredményekén kiderült, hogy a méz segített csökkenteni a „rossz” koleszterint és növelte a „jót”.


Segíti a sebgyógyulást


A tradicionális orvoslás egyes formájában a méz közvetlenül a sebre kerül a gyógyulás érdekében. Ez a méz antibakteriális hatásaira és a mikroorganizmusok növekedésének csökkentésére vezethető vissza. Néhány kutatás szerint hasznos kezelés lehet olyan bőrbetegségek orvoslásában is, mint a pikkelysömör, bőrgyulladás vagy a herpesz.


Jobb, mint a finomított cukor


Annak ellenére, hogy a méznek magas a cukor- és a kalóriatartalma, mégis jobb választás, mint a finomított cukor. Miközben a finomított cukor kevés pozitív eredményt hoz a táplálkozás szempontjából, addig a méz antioxidánsokat tartalmaz. Továbbá előfordulhat, hogy a méz növeli a vércukorszintet, viszont nem olyan mértékben, mint a rendes cukor. Tehát a finomított cukrot mérsékelten kell fogyasztani az egészségre gyakorolt káros hatások miatt. Érdemes más alternatívákat keresni helyette.


Hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz


Már írtuk, de a méznek magas a cukor- és a kalóriatartalma. Önmagában nem tűnhet soknak, de napi többszöri bevitel miatt okozhatja a kalóriák gyarapodását. Ez pedig idővel a testsúly megnövekedéséhez vezethet. Különösen akkor, hogyha más táplálkozási és/vagy életviteli módosításokat nem eszközölünk ezekre a kalóriákra. Továbbá a méz a magas cukortartalma miatt könnyen és gyorsan emészthető. Így szűkös határidőn belül fokozott éhséget, hosszabb távon pedig potenciális elhízást is okozhat.


Sok cukor van benne


A méz minden egészségügyi előnye ellenére magas cukortartalommal bír, ami káros lehet az egészségre. Tény, hogy kutatások szerint a magas cukortartalmú étrend összefüggésben lehet elhízással, gyulladással, inzulinrezisztenciával, májproblémákkal és szívbetegségekkel. A túlzott cukorbevitel a depresszió, a demencia és még bizonyos ráktípusok nagyobb kockázatához is köthető. Ezért a mézzel kapcsolatos lehetséges előnyök kihasználásnak legjobb módja a jó minőségű márka megválasztása és az egészségtelenebb édesítőszerek helyettesítése. Minden esetre győződjön meg arról, hogy mérsékelte a bevitelt és takarékosan használja a mellékhatások elkerülése érdekében.


A közös nevező


A méz szorosan összekapcsolható az egészségügyi előnyökkel, mint a jobb szívegészség, a sebgyógyulás és a vér antioxidáns állapota. Azonban a nagy mennyiségű fogyasztása káros hatásokat okozhat a magas cukor- és kalóriatartalma miatt. Tehát a cukor helyettesítéséhez mindenképp célszerű mézet használni, de mértékkel kell élveznünk. Szóval ha korlátozza magát és kiválaszt egy jó minőségű terméket, akkor a méz egy egészséges, jól működő étrend része lehet.



Forrás: www.healthline.com