Karácsony és a mikrobiológia

Karácsony és a mikrobiológia

A karácsonyi étkezés országonként különböző ételek köré központosul, Nagy-Britanniában általában a pulykáé a főszerep.

A karácsonyi étkezés országonként különböző ételek köré központosul, Nagy-Britanniában általában a pulykáé a főszerep, Dániában a sült sertéshúsé, a franciák kedvence a liba, Magyarországon pedig legtöbbször kacsa kerül az asztalra. Függetlenül attól, hogy milyen hús van a középpontban, ez a „kulináris” kémia ünnepe, amikor előkészítjük és megfőzzük, megsütjük a teljes ételsort. Viszont, ha az elkészítés során nem megfelelők a kémiai folyamatok, akkor nem a száraz hús és a túlfőtt zöldségek miatt kell aggódnunk, hanem a felszolgált mikrobiológia miatt.

A legnagyobb mikrobiológiai kockázatok ebben az évszakban a Listeria, ami a nem megfelelő módon hűtött tejtermékekben maradékokban bukkan fel, az Escherichia colival fertőzött húsuk és talán a legismertebb mind közül a Salmonella és Campylobacter a baromfi húsok esetében. Egy adag ilyen étel elfogyasztása súlyos és akár halálos ételmérgezési tüneteket is kiválthat, ha olyan fertőzött baromfit fogyasztunk, ami nem lett megfelelően megfőzve.

Figyeljünk fokozatosabban is az étkezésünkre, még most a finom a karácsonyi ételek kapcsán se felejtsük el a közismert közmondást miszerint, azok vagyunk, amit megeszünk. Finom falatok halmozását is lehet mértékkel és körültekintéssel.

Forrás: www.euroscientist.com