Karácsonyi fatörzs

2011.12.22.

Karácsonyi fatörzs

A franciák legkedvesebb karácsonyi süteménye a fatörzs, vagyis a buche de noel. Enélkül a különleges, töltött piskótatekercs nélkül nem is képzelhető el egy valódi ünnepi asztal. Nem mindenki tudja, hogy a sütemény tulajdonképp egy régi hagyomány felidézése.

Régen, mielőtt az öntöttvas kályhák felváltották volna a hatalmas családi tűzhelyeket, szenteste vastag fatörzs égett a kandallóban. Fontos volt, hogy a fahasáb minél tovább égjen, így igyekeztek minél vastagabb rönköt beszerezni.
Mielőtt hazavitték, levelekkel és szalagokkal díszítették fel. A kandallóban pedig a fatörzset az ünnep kezdetén a család legifjabb és legidősebb tagja együtt gyújtotta meg, miután a családfő olajjal vagy pálinkával felszentelte azt. Az elégett farönk hamvát megőrizték, mivel különös erőt tulajdonítottak neki, amely megvédi a házat az ördögtől és villámcsapástól is.
Azok kedvéért, akik szeretnék otthon is elkészíteni a süteményt, közreadunk egy francia receptet. A süteményt miután krémmel vonták be, és abba villával fatörzsszerű rovátkákat húztak, hócukorral szórják meg, ami a fagyra emlékeztet, majd apró marcipángombákkal díszítik. A díszítésnek természetesen csak a fantázia szab határt – érdemes ez ügyben is körülnézni az interneten. És akkor íme, a recept:

Hozzávalók a tésztához:

  • 6 egész tojás
  • 6 púpos evőkanál porcukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 (alaposan viasztalanított avagy bio) narancs lereszelt héja
  • 1 csapott evőkanál holland kakaópor (ez el is maradhat)

A tészta elkészítése:

Az egész tojásokat porcukorral keverjük mindaddig, amíg az elegy térfogata nem dagad többszörösére – ez minimum húsz perc. Ha jól dolgoztunk, majdnem fehér, keményebb habot kapunk.
A sütőporos lisztet kanalanként a habba szitáljuk, eldolgozzuk – így járunk el, amíg el nem fogy a liszt. Végül a narancshéjat is a tésztához adjuk. Ha kakaóport is tettünk bele, akkor viszont fél evőkanál liszttel kevesebbet tegyünk a tésztába.
A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük.
A 220 C fokra felfűtött sütőbe a tepsit azonnal betoljuk (vagyis a sütőt előre be kell kapcsolni), majd azonnal csökkentjük a sütési hőmérsékletet 20 C fokkal. Öt perc elteltével még lejjebb tekerjük a hőkapcsolót: innentől 8–10 percig sütjük a piskótát. Tűvel ellenőrizzük, átsült-e már.
Ahhoz, hogy ne törjön majd a tészta, még forrón érdemes konyharuhával feltekerni, megformázni akár többször is. Így a töltésnél biztonságosabban járhatunk el.
Ha kihűlt, megtöltjük az alábbi krémmel.

Hozzávalók a krémhez:

  • 30 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 (bio vagy viasztalanított) narancs leve és reszelt héja
  • 3 tojássárgája
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg durvára vágott, pirított dió,
  • 3 evőkanál rum
  • piros, zöld és fehér marcipán, hócukor, etc… a díszítéshez

A 10 deka porcukrot és 3 tojássárgáját elkeverjük, hozzáadjuk a vízgőz felett felolvasztott csokoládét, majd állandó keverés mellett vízgőz felett az egészet besűrűsítjük. Közben a 20 dkg puha vajat kikeverjük a narancs levével és héjával, a rummal, a vaníliás cukorral, és a csokoládés krémhez adjuk. Ha van otthon, a rum helyett ízlés szerint tehetünk bele kevés cointreau-t is. Az elkészült és behűtött krém kétharmadát a piskótára kenjük, megszórjuk a dióval és a mazsolával, majd feltekerjük. A maradék krémmel bevonjuk, majd díszítjük.
 


Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta



Bezár