Kávé és tea a máj egészségéért

2017.08.07. - Írta: Veress Pálma

Kávé és tea a máj egészségéért

A krónikus májbetegségek világszerte a 12. halálokként szerepelnek, és ezeknek a rendellenességeknek az oka az egészségtelen életmód. Ezzel szemben az egészségesebb életmód segít megelőzni vagy visszafordítani a májbetegséget. A kávé és tea fogyasztása óvja májunk működését.

A májhoz kapcsolódó gyengeség szorosan kapcsolódik a cirrózis kialakulásához, ami a fibrózis végső következménye, vagyis a máj krónikus gyulladás következtében fellépő hegesedés, amelynek esélyét csökkenthetjük egyszerű termékek segítségével, számol be erről a Journal of Hepatology friss kiadványa.

A tea és kávé a megoldás, mivel ezek az italok népszerűek, széles körben elérhetőek és olcsóak, potenciálisan fontosak lehetnek a fejlett májbetegség megelőzésében.

A kávé és a teljes teafogyasztás három kategóriába sorolható: nincs fogyasztás, mérsékelt fogyasztás (napi 0-3 csésze) és gyakori (több mint 3 pohár naponta). A teafogyasztást növényi, zöld vagy fekete tea kategorizálta.

A Rotterdam-tanulmány során 2,424 résztvevőről gyűjtöttek adatokat, amelyben 45 éves vagy idősebb résztvevőket vizsgáltak Rotterdamban, Hollandia külvárosában. Minden résztvevő estében érdekesség, hogy fizikai munkát végeztek.

Kérdés volt, hogy kell-e rendszeres kávét és tea-szünetet adni a mindennapi életünkben?

Dr. Petta és Dr. Marchesini következtetése:

"Mielőtt ezt javasolni lehet, igazoló tanulmányokra van szükség
az optimális mennyiségek meghatározásához”

Semmiképp nem árt az egészségnek, ha megiszunk naponta 1-1 teát vagy kávét. Segítjük a májunk működését és fokozzuk velük mellékesen az anyagcserénket.



Forrás: sciencedaily.com