Kávé- és teafogyasztással a cukorbetegség ellen

Kávé- és teafogyasztással a cukorbetegség ellen

A hollandiai Utrecht egyetemén végzett kutatások szerint naponta legalább három csésze kávé vagy tea elfogyasztása 40%-kal csökkenti a kettes típusú diabétesz kialakulását. 38000 egészséges önkéntes vett részt abban a hosszú távú kísérletben, melynek az elején mindenki kitöltötte a kávé- és teafogyasztási szokásaira vonatkozó kérdőívet.
 

Ennek alapján osztották a vizsgálat vezetői az alanyokat különböző csoportokra, megmérték a vérnyomásukat, vettek tőlük vért és ebből feljegyezték a fontosabb értékeket. Ezt követően átlagosan tíz évig figyelték meg őket, amely időszak alatt 918 résztvevő lett 2-es típusú cukorbeteg. A mért adatok alapján kiderült, hogy akik naponta több, mint három csésze kávét vagy teát megittak, nagyjából 40%-kal kisebb eséllyel lettek diabéteszesek. A sokkal több csésze elfogyasztása nem csökkenti arányosan a kockázatot.

Meg kell említeni azt is, hogy az eredmények kalkulásánál olyan tényezőket is számításba vettek, melyek a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását befolyásolják, így például: életkor, testsúly, testmozgás, vérnyomás, dohányzás. Hogy valójában miért csökkenti a betegség kialakulását a tea- és kávéfogyasztás, az a kutatók előtt ismeretlen maradt, de feltételezéseik szerint a bennük található antioxidánsok bírnak jótékony hatással.

 

Forrás. www.gezondheid.be