Ennek alapján osztották a vizsgálat vezetÅ‘i az alanyokat különbözÅ‘ csoportokra, megmérték a vérnyomásukat, vettek tÅ‘lük vért és ebbÅ‘l feljegyezték a fontosabb értékeket. Ezt követÅ‘en átlagosan tÃz évig figyelték meg Å‘ket, amely idÅ‘szak alatt 918 résztvevÅ‘ lett 2-es tÃpusú cukorbeteg. A mért adatok alapján kiderült, hogy akik naponta több, mint három csésze kávét vagy teát megittak, nagyjából 40%-kal kisebb eséllyel lettek diabéteszesek. A sokkal több csésze elfogyasztása nem csökkenti arányosan a kockázatot.
Meg kell emlÃteni azt is, hogy az eredmények kalkulásánál olyan tényezÅ‘ket is számÃtásba vettek, melyek a 2-es tÃpusú cukorbetegség kialakulását befolyásolják, Ãgy például: életkor, testsúly, testmozgás, vérnyomás, dohányzás. Hogy valójában miért csökkenti a betegség kialakulását a tea- és kávéfogyasztás, az a kutatók elÅ‘tt ismeretlen maradt, de feltételezéseik szerint a bennük található antioxidánsok bÃrnak jótékony hatással.
Forrás. www.gezondheid.be