Kedvcsináló receptek a közelgő ünnepre

Kedvcsináló receptek a közelgő ünnepre

A modern karácsonyi menük sztárja a könnyen elkészíthető, jól ízesíthető, sokak által kedvelt lazac. Ez nem is meglepő, hiszen a lazac az egyik legnépszerűbb hal a világon, s nem csak ízével hódít, hanem kifejezetten egészséges is.

Citromos lazac bulgurral


Hozzávalók (4 személyre)
•    2 csésze bulgur
•    4 szelet lazac
•    2 citrom leve
•    1 csomag rukkola
•    só, színes bors, olíva olaj

Elkészítés: A lacacot megmossuk, majd a citrom levét ráfacsarjuk és állni hagyjuk egy kis időre. A bulgurt közben kétszeres mennyiségű forró vízben puhára főzzük (elkészítési módja megegyezik a rizsével). Egy serpenyőben felhevítünk két evőkanál olíva olajat, majd belehelyezzük a lazacokat és jól átsütjük. Fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint. Tálaláskor citomkarikával díszítjük és a megfőtt bulgur tetejére halmozzuk a rukkolát és az átsült lazacokat.


Szilvásváradi mandulás pisztráng petrezselymes burgonyával

 

Hozzávalók (4 személyre)
 
•    4 db pisztráng (kb.1-1/2 kg)
•    10 dkg vaj
•    3 dl tej
•    10 dkg szeletelt mandula
•    5 dkg liszt
•    1 citrom
•    só

Burgonyához
•    1 kg burgonya
•    1 csomag petrezselyem
•    5 dkg vaj
•    só
 

Elkészítés: A pisztrángokat megtisztítjuk, egy órán át tejben áztatjuk. A halakat kívül-belül sózzuk, lisztben megforgatjuk, lassú tűzön, vajban mindkét oldalát megsütjük. Másik serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk a mandulát és tálaláskor a pisztrángokat bevonjuk vele. A petrezselymes, vajas burgonyát a szokásos módon készítjük, jó sok petrezselyemmel, a halak mellé helyezett citrom gerezdekkel tálaljuk.
Alpári György gasztronómus receptjei
 


Váljék egészségünkre és éljünk, mint hal a vízben!