Madártej cukorbetegeknek

Madártej cukorbetegeknek

 

Hozzávalók 6 adaghoz:

4db tojás
2 evőkanál liszt
15dl tej
100g fruktóz
1 rúd vanília
1 csomag vaníliás fruktóz

A recept elkészítése:


Egy nagy lábasban felforraljuk a tejet. Szétválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét, majd a tojásfehérjéket 3 evőkanál fruktózzal kemény habbá verjük. A csendesen gyöngyöző tejbe vízbe mártott evőkanállal tojásnyi galuskákat szaggatunk a felvert habból. Egyszerre csak keveset tegyünk az edénybe, hogy a galuskáknak legyen helyük megnőni! Ha felemelkedett a hab, óvatosan megfordítjuk, és még fél percig főzzük kis lángon. A kész galuskákat szűrőkanállal egy külön tálra óvatosan félretesszük.
A tojássárgát 2 dl tejjel, a maradék fruktózzal és a liszttel elkeverjük. A többi tejet a vaníliával és a vaníliás fruktózzal felforraljuk és folyamatos kevergetés mellett apránként, forrón a tojássárgákhoz öntjük. Az edényt visszatesszük a tűzre és kis lángon, folyamatos kevergetés mellett addig keverjük, amíg sűrűsödni kezd. (Ne forraljuk fel, mert a tojássárga összeugrik.)
Levesszük a tűzről, és egy pici vajdarabot keverünk a forró madártejbe, mert ettől fényesebb lesz.
A kész madártejet üvegtálba öntjük, rátesszük a habgaluskákat, majd a hűtőbe tesszük. Hidegen fogyasztjuk. Ízlés szerint szezonális gyümölcsökkel díszíthetjük.