Miért együnk nyáron mást?

- Írta: dr. Tulok István, táplálkozástudós

Miért együnk nyáron mást?

Az évszakok változása alapvetően módosítja táplálkozási lehetőségeinket és szokásainkat. A nyár biztosíthatja a télen felgyülemlett felesleges kalória-tartalékok, az esetleges súlyfeleslegek mozgósítását. Veszélyeket is hordozhat azonban, ha nem az adott viszonyoknak megfelelően táplálkozunk.

Egyik legjelentősebb veszély lehet a só-, és a vízháztartás egyensúlyának felborulása, amely a nagy meleg, vagy az intenzív mozgás, sportolás hatására alakulhat ki. Az egyensúly biztosítása csak ásványvizekkel, rostos gyümölcslevekkel, gyümölcsök, zöldségfélék gyakori fogyasztásával lehetséges. Időskorban a kiszáradás komoly idegrendszeri panaszokat is okozhat, nem egy esetben nagyon súlyos következményekkel. Az örökké mozgó gyermekeknél kerülni kell az értéktelen, csak üres kalóriákat tartalmazó üdítőitalokat, amelyek egyáltalán nem csökkentik a szomjúságérzetet.

Különösen nagy jelentősége van a kalciumbevitel fokozásának, hiszen a zöldségfélék aránylag kismennyiségű kalciumot biztosítanak. Az allergiára való hajlam növekedése is részben a kalcium hiányával magyarázható. Kalciumforrások a tejtermékek, nyáron elsősorban a joghurt és kefirfélék. Kevésbé allergizálnak, és kevésbé romlandóak, mint a tej, ugyanakkor nagyon hasznos, emésztést elősegítő baktériumokat is tartalmaznak, emellett üdítő hatásúak is.

Az izzadás, a folyadékveszítés mellett ugyancsak veszélyt jelenthet a nyaraláskor divatos, nagymértékű lángosfogyasztás. E szokásnak nemkívánatos mellékhatása a túlzott olajfelvétel, amely számos esetben gyomor-, bélrendszeri panaszokat is okozhat, tönkretéve a nyaralásra szánt időt. Nagyon fontos tényező a vitaminellátottság harmóniájának biztosítása. Nagyvárosokban különösen ott, ahol a levegőszennyezés nagymértékű továbbra is indokolt a D vitamin alkalmazása, igaz csökkentett mértékben. Az A vitamin provitaminja a sárgarépa, dinnye, brokkoli, barackfélék gyakori fogyasztásával pótolható. A zsíroldékony vitaminok közül az E vitamin nem halmozódik fel, így az olajos magvak (dió, mandula, mogyoró stb.), olajos halat tartalmazó saláták, szendvicsek, búzacsírából készült müzli termékek folyamatos fogyasztása ajánlott. Nagyon fontos a vízoldékony vitaminokat tartalmazó étrend biztosítása, hiszen a sok mozgás, a gyors kalória felhasználás különösen igényli a B és a C vitaminokat.

Krónikus megbetegedésben szenvedőknél az orvos tanácsán túlmenően a hétköznapi életben indokolt a nyári veszélyek figyelembe vétele. Vízhajtót alkalmazó, magas vérnyomásban szenvedő betegeknél vízhajtás hatására nemcsak a káliumvesztés fokozódhat,
hanem a vizelettel, a verejtékezéssel, ha különböző mértékben is, de valamennyi ásványi anyag vesztése növekszik.

Természetes eredetű ásványvizek rendszeres napi fogyasztása nagymértékben csökkenti az ásványi anyagok veszítését, ezáltal jelentős mértékben hozzájárul a közérzet javulásához. Szív-, és érrendszeri betegeknél a szomjúság oltása miatt történő bő folyadékbevitel alaposan megterhelheti a keringést, komoly panaszokat okozva. Kiegészítő italként igen kedvező hatásúak a különböző teafélék, nagy melegben forrón, vagy kiránduláskor lehűtve.
A nyár jelentős mértékben megváltoztatja táplálkozási szokásainkat, ezért át kell térni a könnyű, vegyes, de minden fontos alkotóelemet tartalmazó étrendre. A nyaralás elején a megváltozott körülmények átmeneti zavarokat okozhatnak, különösen gyermekeknél és betegeknél, ezért akkor lesz hasznos az aktív pihenés, ha ebben a táplálkozás is segítségünkre lesz.