Miért fogyasszunk sok szőlőt?

Miért fogyasszunk sok szőlőt?

Itt a szüreti szezon, így a nagyvárosokban is viszonylag olcsón lehet szőlőhöz jutni, arról nem is beszélve, hogy később mi minden készülhet a gyümölcsből. Összeállításunkban azt tekintjük át, miért is egészséges a szőlő-, illetve a kulturált borfogyasztás.

Sok benne a cukor – a legtöbben mindössze ennyit tudnak a szőlőről, amellett persze, hogy ebből készül a bor, és hogy nagyon finom. Azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy a roppanó burkú gyümölcs mértékletesen fogyasztva roppant egészséges is. Hogy miért?
 
1. Hihetetlenül gazdag különböző tápanyagokban.
 
Nem túlzás azt állítani, hogy ha valaki napokig csak szőlőt eszik, akkor is kielégíti a szervezete tápanyag-szükségleteit. A szőlő tele van káliummal és számtalan egyéb ásványi anyaggal: bőven található benne vas, magnézium, cink, szelén és réz is, de igen gazdag vitaminokban is, akár az összes B-vitamint, akár a C-vitamint tekintjük. Mivel a káliumnak köszönhetően erős vízhajtó hatással rendelkezik, fokozza a szervezet anyagcsere-folyamatait, tisztítja a veséket, vagyis a különböző kövesedések ellen is elsőrangú védekezési forrást jelent. Az anyagcsere intenzívebbé tétele révén hozzájárul a méreganyagok kiürüléséhez, de a bél- és epefolyamatokat is jótékonyan befolyásolja. Ha viszont sokat eszünk meg belőle, ne lepődjünk meg azon, hogy az emésztésünk is fokozottabb lesz.
 
2. Gyulladásgátló hatása van.
 
A szőlő betegséggátló, immunrendszert kisegítő hatása a benne rejlő polifenoloknak köszönhető. Ezek az anyagok – konkrétan egyik válfajuk, a tannin – a gyümölcs héjában és „tartalmas” részében egyaránt gazdagon megtalálhatók, és bizonyítottan fokozzák a szervezet erejét a vírusok, baktériumok elleni harcban. E képességet nem szabad lebecsülni, mert például olyan vírusokat is klinikailag igazolt módon „üt ki” a szőlőkivonat, mint a herpesz. Nem véletlen az sem, hogy a szőlőmag-kivonat világszerte forgalmazott gyógyhatású készítmény, és ebben az esetben szó sincs sarlatánságról: valóban létező, jótékony folyományai vannak a szőlőfogyasztásnak. Ez az antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező flavonoidoknak köszönhető, amelyek a szív- és érrendszeri betegségekkel, sőt, a daganatos megbetegedésekkel küzdők esetében is jótékony hatással bírnak a szervezetre. A vörösszőlőmag-kivonat fogyasztása csökkenti a stroke és az infarktus kockázatát, élénkíti a vérkeringést. A szőlőmagból emellett szintén igen egészséges olaj is nyerhető, amelyet főzéshez vagy dresszing-összetevőként egyaránt javallott használni, sőt, illóolajként, külsőleg is alkalmazható.
 
3. Pszichés szempontból is jó kiegészítő.
 
A szőlő cukortartalma igen magas, és ugyan a gyümölcs energiatartalma nem tekinthető kiugrónak, éppen ezért nem ajánlott kilószámra fogyasztani – még akkor sem, ha egyébként javarészt elég könnyen és gyorsan felszívódó szőlőcukorról beszélünk. Különösen vonatkozik ez a cukorbetegekre, illetve azokra, akiknek különösen figyelniük kell a cukorháztartás kényes egyensúlyára (várandós hölgyek, illetve különféle betegségekben szenvedők). Viszont ez a magas cukortartalom egyben ahhoz is hozzájárul, hogy a szőlőfogyasztás után gyorsan fokozza agyi és fizikai teljesítőképességünket: vizsgaidőszakban tehát igen jó szolgálatot tehet, és ha a szüret közben megeszünk néhány fürtöt – ami óhatatlan –, vélhetően jobban bírjuk majd a munkát a tőkék között is a következő időszakban.