Miért hízlal a tél? Fontos a téli vitaminpótlás

Miért hízlal a tél? Fontos a téli vitaminpótlás

Fény-, és vitaminhiány okozta “extra éhség”, ráadásnak pedig a szervezet takarékos téli üzemmódja: van-e esélyünk ezek után megúszni, hogy a tavasz rögtön egy sanyargató diétával kezdődjön…?

Kevés a fény, csökken bizonyos hormonok szintje a szervezetben. Kevés a szín, a friss zöldség és gyümölcs, vagyis a mikroelemek és vitaminok, az úgynevezett antioxidánsok. Mindez az étvágyat fokozza. Amikor pedig olyan ételt veszünk magunkhoz, amelyből jószerével csak a kalóriák hasznosíthatók, mert a fontos anyagok szétfőttek, agyonsültek, vagy a mirelitben jéggé dermedtek, egyes feldolgozott élelmiszer esetében pedig már eleve ott sem voltak, a következő éhségroham nagyon hamar jelentkezik majd. Vajon mivel magyarázható mindez? Hogy megértsük ezen belső folyamatok lényegét, segítségünkre volt Dr. Filiczky István, a Dr. Rose Magánkórház belgyógyász gasztroenterológusa.
„Szervezetünket csak részben érdekli a mennyiség, a minőséget fontosabbnak tartja. Amikor nem jut a megfelelő táplálék-összetételhez, azt üzeni: kérek még! Ha csak zsírt fogyasztanánk, szénhidrátot kívánnánk. Ha csak szénhidrátot vennénk magunkhoz, akkor húsra vágynánk...” – magyarázza Filiczky doktor.

„A téli pluszkilók ellen fontos lenne újra felfedeznünk a tököt, a céklát, a csicsókát, az almát, és a körtét. A távolról érkezett, nálunk nem szezonális primőrnek alig van beltartalma, mire a tányérunkra kerül. A félkészen vásárolt ételekkel sokszor ugyanez a helyzet. A kalóriáknak így a sokszorosát fogjuk megenni ahhoz képest, amennyit értékes ételekből kívánnánk meg. Úgy is fogalmazhatunk, hogy éhségünket inkább táplálkozással kéne csillapítanunk, mint étkezéssel”- tudhatjuk meg a szakembertől.

MI A KÜLÖNBSÉG ÉTKEZÉS ÉS TÁPLÁLKOZÁS KÖZÖTT?

A táplálkozás nem a gyors megoldásokra koncentrál, hanem a jó alapanyagokra. A jó alapanyag lehetőleg itthon termelt, és az évszaknak megfelelően friss. Az alkalmazott konyhai eljárás kíméletes, első helyezettünk a párolás, illetve a lassú főzés. Az ételkombinációk is fontosak. A zöldség igazi Jolly Joker, jól illik a húsokhoz és a keményítő tartalmú ételekhez, valamint a gabonákhoz is. A gabona-hús, keményítő-hús, vagy keményítő-gabona azonban hízlaló párost alkot. A zsiradékban sült keményítő – lásd rántott ételek – pedig megértek a száműzetésre, ezekből lesz legkönnyebben zsírpárna a derekunk körül. A többszöri kisebb adag kíméletes megoldás, még az sem szükséges, hogy az ebéd bőségesebb legyen, mint a reggeli. A szervezet nem napszakokban “gondolkodik”, hanem az emésztésre fordított munkában. Rendszeres időpontokban enni fél siker, ha szervezetünk “megtanulhatja”, mikor jött el az emésztés ideje, sokkal jobb munkát végez majd. A változatosan használt zöldfűszerek nem csak az ízélményt, ezáltal a teltség érzetet fokozzák, de kiválthatják a felhasznált só egy részét is.

Tudta- e?

A téli vitaminpótlás fontos, az azonban teljesen egyedi, kinek, mikor, milyen mikrotápanyagokra van szüksége, és azt is igen nehéz felmérni, adott készítmény megfelelően felszívódik-e az Ön szervezetében. Erre még a “csúcstermékek” esetében sincs garancia. Ezért képtelenség a vitamin-, ásványianyag- és nyomelem bevitelt főleg tablettákkal megoldani. Bár télen még a zöldségek és gyümölcsök tápanyag tartalma is csak töredéke az ideálisnak, ám ezek legalább természetes mikrotápanyagok, ráadásul a nyers élelmiszer azokat az enzimeket is tartalmazza, melyek gyorsítják, segítik a beépülést.

Az egészséges táplálkozás mindenképp elvezet bizonyos mértékű fogyáshoz, a különösen nagy túlsúly azonban olyan fizikai és pszichés megterheléssel jár, mely könnyen sikertelenségre ítélheti a diétát. Ilyen szélsőséges esetekben, sorozatos diétás kudarcok után a fogyást segítő gyomorballon beültetése lehet egy jó megoldás. Dr. Filiczky István belgyógyász gasztroenterológus szerint az eszköz a gyomorfal belső feszítésével teltségérzetet idéz elő. Az eljárás viszonylag egyszerű, műtéti beavatkozás nélkül, endoszkóp segítségével helyezzük le a ballont a gyomorba, majd steril folyadékkal megtöltve a kívánt méretűre duzzasztjuk. A ballonviselés időtartama nagyjából 6 hónap, és a páciens megfelelő együttműködése esetén a fogyás minimum néhány, de akár 30 kilogramm is lehet.


Szakértőink

Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos



Bezár