Liba egészben sütve

Nagyanyáink receptjei

2011.11.11. - Írta: Várady Judit

Liba egészben sütve

Itt a Márton nap, de hol a liba?

Szép nagy fiatal libát teljesen tisztára mosunk. Az aprólékját leszedjük (láb, szárny, nyak, fej), combjait bedugjuk a bőrébe vagy összekötjük. Sütés előtt 1-2 órával besózzuk. Majd tepsibe helyezzük, és 2-3 tojásnyi libazsírral körbekenjük és 2-3 merítőkanál vizet öntünk mellé. Majd a sütőbe helyezzük sülni. Először csak pároljuk az egészet gyakran öntözgetve és forgatva, majd később sütjük szép pirosra, ropogósra. Aszerint, hogy amilyen nagy vagy idős a liba, szükséges a sütésére 1 vagy esetleg 2 óra. Jó éles késsel szépen felvágjuk részeire, majd egy tálra helyezzük és a combjai végét egy ezüstös papírba csavarba. (alufóliába) A melle húsát vagy keresztbe több részre vágjuk, vagy hosszába szeletekre és úgy rakjuk vissza a csontjára. Mint szokás, ezt is forró tálra tálajuk és a megmaradt barnás levét forrón, ráöntjük.

Mellé uborkát, uborkasalátát vagy piros káposztasalátát adhatunk. Kitűnő jó ízt ad a libának, ha sülés közben belsejébe néhány szál majoránnát vagy egy kis csomó összekötött petrezselyemzöldet teszünk. A máját is lehet a belsejébe téve puhára megsütni.

Jó étvágyat kívánunk!


Szakértőink

dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész



Bezár