Liba egészben sütve

Nagyanyáink receptjei

2011.11.11. - Írta: Várady Judit

Liba egészben sütve

Itt a Márton nap, de hol a liba?

Szép nagy fiatal libát teljesen tisztára mosunk. Az aprólékját leszedjük (láb, szárny, nyak, fej), combjait bedugjuk a bőrébe vagy összekötjük. Sütés előtt 1-2 órával besózzuk. Majd tepsibe helyezzük, és 2-3 tojásnyi libazsírral körbekenjük és 2-3 merítőkanál vizet öntünk mellé. Majd a sütőbe helyezzük sülni. Először csak pároljuk az egészet gyakran öntözgetve és forgatva, majd később sütjük szép pirosra, ropogósra. Aszerint, hogy amilyen nagy vagy idős a liba, szükséges a sütésére 1 vagy esetleg 2 óra. Jó éles késsel szépen felvágjuk részeire, majd egy tálra helyezzük és a combjai végét egy ezüstös papírba csavarba. (alufóliába) A melle húsát vagy keresztbe több részre vágjuk, vagy hosszába szeletekre és úgy rakjuk vissza a csontjára. Mint szokás, ezt is forró tálra tálajuk és a megmaradt barnás levét forrón, ráöntjük.

Mellé uborkát, uborkasalátát vagy piros káposztasalátát adhatunk. Kitűnő jó ízt ad a libának, ha sülés közben belsejébe néhány szál majoránnát vagy egy kis csomó összekötött petrezselyemzöldet teszünk. A máját is lehet a belsejébe téve puhára megsütni.

Jó étvágyat kívánunk!