Ne fordíts hátat az egészséges étkezésnek, ha jön a hideg idő

Ne fordíts hátat az egészséges étkezésnek, ha jön a hideg idő

A hűvös hónapok közeledtével a laktatóbb ételek felé fordulunk, ami viszont súlygyarapodással jár, ezért alább megosztunk néhány egészséges étkezési tanácsot az őszre.

Ahogy az étrendünk megváltozik, és fokozatosan elkezdünk különféle pörkölteket, ragukat és istenien szívmelengető pitéket fogyasztani, Izzy Cameron, a Diet Chef táplálkozási specialistája, nem csak a súly- és egészségmegőrzésben segít, hanem abban is, hogy a legtöbbet ki tudd hozni a szezonális terményekből, amik a közvetlen környezetedben beszerezhetők.Az ősz folyamán számtalan tápanyagban gazdag gyökérzöldség és gyümölcs akad, amelyek mindegyike segít, hogy fittek és egészségesek maradjunk - Izzy Cameron állítja, hogy a legjobb őszi ételek közt vannak az alábbiak:

Almák - Az almákban található tápanyagok segítenek megelőzni a vércukorszint ingadozást, és egy sor krónikus betegség kialakulásának kockázatát csökkentik. Ennek a gyümölcsnek ősszel van a szezonja, és többféle íz is található belőle.

Körték - A legújabb kutatások kimutatták, hogy a körték héjában háromszor annyi fitonutriens (alapvető fontosságú vegyület) van, mint a gyümölcshúsban. Ilyen fitonutriensek például az antioxidánsok, a gyulladáscsökkentő flavonoidok, és a potenciálisan rákellenes hatású fahéjsavak.

Tökfélék - A pézsmatök és a sütőtök, a számtalan egyéb tökfajta mellett, magától értetődő választás az őszi étrendben. Gazdag ízviláguk és magas tápanyagtartalmuk miatt a tök a szezon legjobb választásai közé tartozik.

Káposzta - Ez a szezonális növény koleszterincsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és rostokban is gazdag, különösen párolás után.

Gombák - A gomba nagyszerű étel, mivel segít szabályozni vérlipideket, a vércukorot, és a testsúlyt. Emellett sok alapvető tápanyag és antioxidáns található benne, amire a szervezetnek szüksége van.

Gránátalma - "Az ősz ékkövének" tartják, számtalan vízben oldódó és nem oldódó rost forrása. Ezen kívül C-vitamin forrásnak is jó.

Gyökérzöldségek - Mindenféle gyökérzöldség nagyon hasznos lehet - a répa, a fehérrépa, és a karórépa ősszel és télen is a táplálkozás sztárjainak számítanak. A finom céklák is jók, mivel színültig vannak folsavval, C-vitaminnal, és magnéziummal.

Természetesen nem csak az őszi étkezés fontos az egészség szempontjából; a megfelelő életmód is fontos! Ezt figyelembe véve, Izzy a szerinte legfontosabb három dolgot is felsorolta, hogy segítsen a súly- és egészségmegőrzésben:

Ne add meg magad a sötétebb éjszakáknak - Amint az éjszakák sötétebben lesznek, egyre kevesebb motivációt érzünk, hogy olyan aktívak legyünk mint a nyári hónapokban. De ne add meg magad túl hamar a díványnak, inkább keress egyéb módját, hogy mozgásban maradj, és égesd a kalóriákat: ilyen lehet egy új torna DVD, vagy torna tanfolyam.

Tartsd szemmel a kalóriákat - Ahogy kevesebb salátát eszünk, és laktatóbb ételek után néz az ember, az adagok is egyre nagyobbak lesznek. Mivel ebben az időszakban kezdünk pulcsit és melegebb ruhákat hordani, és kevésbé aktívvá válni, a plusz kilók lassan de biztosan felgyülemlenek. Élvezd az évszakváltást; csak figyelj az adagokra is.

Ne felejts el inni (méghozzá vizet!) - A melegebb nyári napok során tudatosan több vizet iszunk. De amikor kezd hűvösebb lenni, már kevésbé figyelünk rá. A vízivás segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát, és kinézetét. Szinten tartja a testfolyadékok egyensúlyát, de a kalóriákat is mérsékli, mivel sokszor összetévesztjük az éhséget a szomjúsággal.